Legea salarizării unitare – în Senat
Senatorii de la Bucureşti dezbat, de luni, proiectul de lege prin care Guvernul vrea să reglementeze unitar salarizarea în sectorul bugetar.
Bogdan Matei, 22.05.2017, 12:45
Procedural, proiectul legislativ privind salarizarea unitară în sectorul bugetar mai face un pas înainte şi e supus dezbaterilor în plenul Senatului. Joi, schiţa promovată de Guvernul PSD-ALDE a primit aviz pozitiv în comisia de muncă a camerei superioare, dar nu înainte de a fi fost semnificativ amendat. Astfel, de la 1 ianuarie 2018 vor fi majorate cu 15% salariile angajaţilor din serviciile deconcentrate aflate în subordinea ministerului Mediului, precum şi salariile personalului Agenţiei Naţionale de Integritate, care are acces la documente şi informaţii clasificate.
La propunerea PNL şi UDMR, amândouă din opoziţie, s-a admis un alt amendament, prin care sunt majorate cu 1.450 de lei (echivalentul a circa 300 de euro) indemnizaţiile tuturor primarilor şi viceprimarilor de oraşe. Nu vor beneficia de acest spor primarul general şi viceprimarul capitalei şi nici preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene. Tot din opoziţie, senatoarea USR Florina Presagă, singura membră a comisiei care-a votat împotrivă, a calificat amendamentul drept un concurs între toate partidele pentru a mări salariile” şefilor din administraţia locală. Comentatorii spun că, astfel, liderii de la centru îşi asigură, o dată în plus, loialitatea baronilor mici şi mari din teritoriu, eficienţi colectori de voturi la alegerile prezidenţiale şi parlamentare.
Ministrul Muncii, social-democrata Olguţa Vasilescu, le-a mulţumit senatorilor din opoziţie pentru amendamentele depuse, despre care a spus că sunt foarte bune, de natură să corecteze legea”. Anterior, ea afirmase că schimbările sunt obligatorii, fiindcă actuala lege care reglementează în domeniu a produs numeroase inegalităţi în sistemul bugetar şi a condus, între altele la exodul în străinătate al medicilor români. Noul proiect prevede o creştere, în medie, cu 56% a salariilor bugetarilor, cu majorări semnificative, de peste 100 de procente, la baza piramidei salariale şi mai mici în vârf. Liberalii spun că sunt de acord că o nouă lege a salarizării este necesară, dar consideră că proiectul stângii va provoca şi diminuări de salarii, defel nesemnificative, pentru unele categorii de bugetari, ceea ce contravine prevederilor Constituţiei şi poate genera o avalanşă de procese.
Deşi tot mai puţin influenţi în societate, pe fondul diminuării numărului de membri cotizanţi, şefii principalelor confederaţii sindicale au fost invitaţi, săptămâna trecută, la discuţiile din comisie. Unde au avertizat, la rândul lor, că unele articole din lege vor conduce la amputări de lefuri, iar altele sunt, pur şi simplu, neconstituţionale.