Legea pensiilor, în dezbatare
Proiectul noii legi a sistemului public de pensii a fost discutat, joi, de Consiliul Naţional Tripartit, ce reuneşte reprezentanţi ai Guvernului, sindicatelor şi patronatelor.
Leyla Cheamil, 21.09.2018, 11:28
Ministrul român al Muncii, social-democrata Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat, în vară, proiectul noii legi a sistemului public de pensii, de care ar urma să beneficieze peste cinci milioane de pensionari. Prevăzut să intre în vigoare anul viitor, de la 1 ianuarie, şi să fie aplicat, în etape, pînă în 2021, proiectul propune nu doar creşterea pensiilor, ci şi eliminarea inechităţilor din sistem. Plata pensiilor se va face numai în funcţie de contribuţia fiecăruia, iar pensionarii care au aceeaşi vechime, dar au ieşit la pensie în perioade diferite, vor primi aceeaşi sumă de bani. Joi, a avut loc o primă întâlnire pe tema legii pensiilor a Consiliului Naţional Tripartit, ce reuneşte reprezentanţi ai Guvernului, sindicatelor şi patronatelor.
Premierul Viorica Dăncilă a reamintit că, de la preluarea guvernării de către actuala coaliţie PSD-ALDE, pensiile au crescut în trei etape, ultima majorare aplicându-se începând cu 1 iulie. Premierul este de părere că noul proiect ar asigura sustenabilitatea sistemului de pensii şi este în beneficiul pensionarilor: “Este un proiect bun care rezolvă, în primul rând, inechităţile din sistemul public de pensii şi care va duce la creşteri substanţiale ale pensiilor. Astfel, punctul de pensie a crescut cu 26% de la 871,5 lei la 1.100 lei (n.r. aprox. 239 euro), iar pensia minimă garantată a crescut la 640 de lei (n.r. 139 euro).”
În schimb, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a precizat că a semnalat o serie de probleme ale proiectului de lege a pensiilor, dar că se va putea interveni asupra acestuia în următoarele trei luni în care va fi supus dezbaterii parlamentare.
La rândul său, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a afirmat că au fost dezbătute aspecte ce trebuie ulterior reglate prin alte acte normative legate de condiţiile deosebite şi speciale de muncă, de penalizarea incorectă a salariatului, dar şi de creşterea salariului minim. “Salariul minim e prevăzut să crească cu 150 de lei brut, subliniez, nu net, până în 2022, când trebuie să ajungă la 2.500 de lei (n.r. 543 de euro).”
În ceea ce priveşte poziţia Patronatului Naţional Român, vicepreşedintele acestuia, Dan Matei Agathon, a precizat: “Susţinem această lege şi credem că s-a dezbătut prea mult. În fiecare seară, la toate televiziunile, în toată media, pensiile, pensiile, pensiile. Gata! Un an de zile e mult prea mult pentru o lege. E o lege bună, aduce bani unor oameni care au nevoie, hai să îi dăm!”
Potrivit datelor anunţate, săptămâna trecută, de Institutul Naţional de Statistică, în trimestrul al doilea, pensia medie lunară a fost de 1.122 de lei, echivalentul a 244 de euro, egală cu cea din trimestrul precedent, dar mai mare cu aproape 10% comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut.