Legea offshore a trecut de Senat
Senatorii români au votat pentru modificarea legii offshore.
Mihai Pelin, 12.05.2022, 12:10
Plenul Senatului de la București a adoptat modifcarea legii offshore. Îndelung amânată, aceasta reglementează operaţiunile privind dezvoltarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol, atât în perimetrele offshore, în largul apelor româneşti ale Mării Negre, cât şi onshore, de adâncime. Proiectul stabileşte repartizarea profitului obţinut în proporţie de 40% către investitori şi 60% către statul român, care are drept de preemţiiune la achiziţia gazelor.
În cadrul ședinței, ministrul energiei, Virgil Popescu, a subliniat că, prin această lege, se va asigura securitatea în aprovizionarea ţării în caz de criză energetică, iar România ar putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma. El a mai spus că primele gaze din Marea Neagră ar putea fi extrase începând cu a doua jumătate a acestui an.
Totodată, noua lege creşte cota de deducere a investiţiei de la 30 la 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare.
În favoarea documentului au votat senatorii PSD, PNL, UDMR şi USR. În timpul dezbaterilor din plen, liderul senatorilor social-democrați, Radu Oprea, spunea că legea este bună şi necesară pentru toţi cetăţenii României, iar banii proveniţi din exploatarea acestor gaze vor ajunge la comunităţile locale.
Radu Oprea: Avem un război în preajma României, avem nevoie de gaze, avem nevoie ca Black Sea Oil & Gas (SUA), începând cu luna viitoare, să poată furniza gazele către cetăţenii României. Înseamnă 10% din gazele pe care alţii din această sală vor să le importăm din alte spaţii. Lucrul acesta nu este posibil şi nu este dorit pentru economia, şi pentru industria românească, şi pentru cetăţenii României.
Alianţa pentru Unirea Românilor este singura formaţiune care s-a pronunţat împotriva acestei legi, despre care spune că este antinaţională, şi a cerut ca exploatarea gazelor naturale să se facă exclusiv de către companii româneşti.
Rodica Boancă, senatoare: AUR a votat împotriva acestei trădări naţionale şi împotriva acestei devalizări, care va duce la exploatarea şi vânzarea unor resurse de importanţă naţională şi strategică mai ales într-un război economic pe care îl traversăm şi este foarte clar că nu va scădea nici preţul gazelor, nu vom avea nici o piaţă energetică liberă.
Producția de gaze a Romaniei a scăzut în ultimii ani, iar 2021 a adus scumpiri puternice la energie în toată Europa. Zona economică românească a Mării Negre are rezerve de peste 200 de miliarde de metri, cantitate care ar acoperi consumul naţional pentru următorii 20 de ani. În 2019, în România, 79% din totalul de gaze naturale era din producție internă, 8% importat din Rusia și restul de 13% din alte țări. Asta în condițiile în care, în Finlanda și Macedonia, gazele sosesc integral din Rusia, în Letonia importul rusesc e de 93%, iar în Estonia de 79%. Germania, cea mai puternică economie europeană, importă aproape jumătate din gazele naturale tot din Rusia și cealaltă jumătate din alte țări.