Legea offshore a trecut de Parlament
Vot final în Camera Deputaţilor de adoptare a modificărilor la Legea offshore care reglementează exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră şi a celor terestre de mare adâncime.
Roxana Vasile, 19.05.2022, 12:11
Cu 248 de voturi pentru şi 34 împotrivă, Camera Deputaților de la București a aprobat, miercuri, în calitate de for decizional, modificările la Legea offshore, care reglementează exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră şi a celor terestre de mare adâncime. Este, poate, cel mai important pas în direcţia independenţei energetice a României! Reprezentantul Guvernului, ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu, a explicat că noua formă a actului normativ asigură stabilitate, predictibilitate și un mediu fiscal prietenos pentru investitori, protejând în același timp consumatorul român și, în general, interesele naţionale ale țării:
România câştigă din redevenţă, care este undeva la 13% din impozitul pe venitul suplimentar, din impozitul pe profit al companiilor. România câştigă din numărul de locuri de muncă. Cred că cel mai important lucru: România devine independentă energetic.”
Legea offshore mai conferă Statului român întâietate la cumpărarea gazelor naturale extrase. Profitul va fi împărţit între Stat – 60% şi investitori – 40%. Guvernul va putea, totodată, să intervină în situaţii de criză energetică şi să redirecţioneze producţia de gaze către consumul intern. Proiectul a fost salutat şi de PSD şi UDMR, la guvernare alături de PNL. Social-democratul Alfred Simonis: România ar putea să devină un actor care să pornescă robinetul atunci când Putin îl opreşte. Va putea să asigure şi cantitatea necesară Moldovei, evident, contra cost şi Ucrainei şi altor ţări din regiune şi în afara regiunii noastre.”
Parlamentarii USR, în opoziție, au votat forma propusă de coaliţia la guvernare, în schimb, naționaliștii de la AUR au criticat lipsa de sancţiuni pentru operatorii economici, în consecință, au votat împotrivă. România este, în prezent, țara din Uniunea Europeană cel mai puțin dependentă de gazul rusesc, este al doilea mare producător de petrol și gaze din spațiul comunitar și are cantități mari de gaze naturale neexploatate în Marea Neagră.
Ani la rând, analiștii economici au criticat lipsa unei viziuni strategice și incertitudinea juridică care au făcut ca aceste rezerve să nu fi fost exploatate. Or, se speră că, odată modificată Legea offshore, situația să se schimbe radical. Volumul estimat al zăcămintelor maritime de gaze naturale este de 200 de miliarde de metri cubi. Cea mai mare cantitate se află în perimetrul Neptun Deep, deţinut de compania românească de stat Romgaz şi OMV Petrom. De acolo, primele gaze ar putea fi obținute la sfârşitul anului 2026 – începutul lui 2027.
În perimetrul Midia, lucrările de exploatare sunt, în schimb, avansate, astfel că Black Sea Oil & Gas va începe extracția anul acesta, prin această investiţie existând posibilitatea de a fi extrase un miliard de metri cubi de gaze anual.