Legea fugarilor este constituțională
Legea care majorează pedepsele pentru condamnații care se sustrag executării este constituțională - a decis CCR.
Mihai Pelin, 30.10.2024, 11:37
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură cu așa-numita „Lege a fugarilor” şi a stabilit că actul normativ este constituţional. Legea contestată, adoptată de Camera Deputaților în urmă cu aproape un an, prevede că persoanele condamnate definitiv care nu se prezintă la Poliţie pentru a fi încarcerate vor fi considerate evadate şi riscă o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani.
Cu unanimitate de voturi, judecătorii constituţionali au respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Instanţa Supremă potrivit căreia legea ar încălca dreptul la un proces echitabil şi la libertate individuală. Pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării, stipulează actul normativ.
‘În esenţă, Curtea a reţinut că legiuitorul, conform politicii sale penale, a adoptat o normă de incriminare a unei fapte asimilate celei de evadare, constând în sustragerea persoanei de la punerea în executare a mandatului de executare, prin trecerea a şapte zile de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus executarea pedepsei’, precizează CCR.
Totodată, instanţa constituţională arată că prevederile din legea criticată nu încalcă principiul neretroactivităţii, întrucât se vor aplica de la data intrării acesteia în vigoare.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat decizia CCR și a amintit că, numai anul trecut, statul român a plătit peste 10 milioane de lei pentru aducerea în ţară a unor condamnaţi definitiv. Despre situaţia fugarilor care argumentează, prin avocaţii lor, starea neadecvată şi condiţiile penitenciarelor din România, Alina Gorghiu a precizat că „cine merge la închisoare nu îşi imaginează că merge la vreun hotel de cinci stele, că are condiţii de lux şi că se duce la saună de dimineaţa, la prânz la o masă cu cinci feluri de mâncare etc.”
Costul pentru revenirea în țară a fiecărui fugar variază între câteva mii şi 25.000 de euro, pe fondul unui fenomen în creştere de la an la an, a mai spus ministrul Justiţiei. Astfel, au fost plătite sume uriașe pentru a aduce în România condamnați fugari în Brazilia, Republica Dominicană sau Costa Rica, țară unde, pentru o perioadă, se refugiaseră pentru a scăpa de închisoare și fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, sau fosta şefă a DIICOT (Parchetul antimafia), Alina Bica.
Fostul primar al Bucureştiului, Sorin Oprescu, ori fiul şefului de la Liga Profesionistă de Fotbal, Mario Iorgulescu figurează, încă, pe lista persoanelor condamnate definitiv în România, care au reuşit să fuga din ţară pentru a scăpa de închisoare. Italia şi Grecia sunt ţările preferate de fugarii condamnaţi. Or, prin decizia sa, CCR subliniază întărirea politicii penale și caută să descurajeze faptele de sustragere de la executarea pedepselor.