Legea 41/1994: nu trebuie modificat ceea ce merge bine
Trebuie lucrat într-un program de restructurare masivă la TVR, împreună cu sindicatele din TVR, consideră președintele CNS Cartel Alfa“, Bogdan Hossu.
Eugen Cojocariu, 07.04.2016, 09:50
Senatorul PNL Octavian Motoc consideră că TVR trebuie să aplice principiul profitabilității, urmând exemplul Radioului public. Într-o dezbatere pe tema propunerii de modificare a Legii 41/1994 organizată de Radio Constanţa, senatorul Motoc a declarat că speră că rațiunea va fi cea care va câștiga în respingerea unei inițiative care nu soluționează în niciun fel problemele Televiziunii Române: Problemele de la TVR trebuie tratate separat de cele ale Radioului. În același timp, trebuie găsite soluții de optimizare a cheltuirii banului public la SRTV, care trebuie să ia exemplul dumneavoastră, al celor de la Radio, ce ați reușit să aplicați principiul profitabilității. Eu cred că până la urmă rațiunea va fi cea care va câștiga și să respingem o asemenea inițiativă care nu soluționează în niciun fel problemele dumneavoastră”.”
Pe de altă parte, senatorul UNPR Marian Vasiliev, referindu-se la Radioul public, apreciază că nu trebuie modificat ceea ce merge bine. În context, Marian Vasiliev este de părere că, dacă se intervine unde nu sunt probleme, de abia atunci apar probleme: Un principiu pe care ar trebui să-l respectăm: nu strici și nu modifici ceea ce merge bine. Dacă în momentul acesta Radioul public, cu toate redacțiile teritoriale, cu partea de extern, cu tot ce conține acest Radio public, merge bine, nu are rost să intervenim și acolo unde nu sunt probleme, pentru că, dacă intervii unde nu sunt probleme, le creezi. Și ar trebui să ne axăm puțin mai mult doar pe TVR. Problemele sunt acolo”.
Referindu-se la TVR, senatorul UNPR consideră că ar fi necesar un plan de măsuri de reducere a cheltuielilor: ”O doză de vină cred că este și a Parlamentului, pentru că acum este ușor să vii și să spui că vrei să modifici. Eu nu aș susține această lege în forma inițiată doar ca o soluție miraculoasă: disocierea Președintelui de Directorul General, ci trebuie un plan de măsuri, de la cheltuieli, pentru că și acolo sunt probleme. Știți că vorbim de achiziții de sute de mașini, vorbim de zeci de angajați pe diferite producții de televiziune, vorbim de așa-zis vedete aduse ca să fie coordonatoare sau moderatoare ale unor emisiuni, plătite cu mii de euro, cu zeci de mii de euro și poate că aici ar trebui să umblăm întâi”.
Invitat la dezbaterea de la Radio Constanta, președintele CNS Cartel Alfa“, Bogdan Hossu, a afirmat că separarea funcției de președinte de cea de manager general nu rezolvă problema unei entități: ”Separarea funcției de Președinte de manager general nu rezolvă problema unei entități, indiferent că e televiziune sau o structură economică. Mai mult, ambiguitățile se vor reflecta în situația salariaților, pentru că, o structură nestabilă nu crează decât probleme majore. Practic, nu printr-o asemenea măsură se rezolvă problema Televiziunii și a Radiouului”.
Hossu consideră că separarea funcțiilor de top management nu este o soluție, ci trebuie lucrat la un program de restructurare a TVR, împreună cu sindicatele din TVR, și găsită o soluție viabilă: ”Această împărțire în două a funcțiilor nu este soluția respectivă, ci trebuie lucrat într-un program de restructurare masivă la TVR, împreună cu sindicatele din TVR, și găsită o soluție prin care, într-adevăr, să iasă din situația actuală care este complet anormală. Asta nu înseamnă că, peste noapte, TVR va avea o situație înfloritoare”.