Lege modificată pentru Agenţia Naţională de Integritate
Senatul de la Bucureşti a adoptat un controversat proiect de lege prin care se anulează deciziile de incompatibilitate primite de parlamentarii care au avut mandate în perioada 2007-2013.
Florentin Căpitănescu, 19.12.2017, 11:51
Senatul de la Bucureşti, în calitate de for decizional, a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Astfel, interdicţiile aplicate parlamentarilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese, în perioada 2007 – 2013, încetează de drept. Potrivit unei decizii anterioare a Curţii Constituţionale, în acea perioadă, adică până la intrarea în vigoare a Legii privind Statutul Senatorilor si Deputatilor, fapta de conflict de interese nu era reglementată în materie civilă pentru parlamentari.
Opoziţia a criticat virulent proiectul de lege, susţinând că este nevoie de o abordare unitară în ceea ce priveşte conflictul de interese şi integritatea aleşilor. Senatorul PNL (de dreapta, principala formaţiune de opoziţie), Alina Gorghiu, a atras atenţia că acestă lege spală trecutul unor parlamentari, dar nu rezolvă viitorul: “Viitorul ar fi rezolvat printr-un Cod în care să adunăm cele peste 270 de legi în care există prevederi referitoare la incompatibilitate şi conflict de interese. Nu există nicio perspectivă de reglementare unitară. Vom avea în continuare probleme cu cazuri de acestea de integritate. E o anomalie legislativă cum n-am mai vazut”.
La rându-i, senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a apreciat că “parlamentarii Puterii se grăbesc să şteargă, cu reflexul criminalului, urmele de la locul crimei”. “Vă grăbiţi să ştergeţi efectele incompatibilităţilor şi conflictelor de interese pentru sute de parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri locali”, a mai spus Alexandrescu.
Replica majorităţii parlamentare a venit din partea senatorului social-democrat Claudiu Manda: “Sunt de acord cu dumneavoastră că este o anomalie legislativă, mai ales că ştim că au fost situaţii în care, în perioada 2007-2013, senatorii au încălcat o lege care a intrat în vigoare în 2013. Despre aceasta vorbim. Şi vorbim despre rapoarte ANI”.
Pentru comentatori, decizia Senatului este o importantă victorie de etapă a majorităţii PSD-ALDE în asaltul său asupra Justiţiei, unul fără precedent în ultimul deceniu, cât s-a scurs de la aderarea României la UE. Pe de altă parte, tot observatorii susţin că adoptarea acestui proiect poate face trecerea către o amputare masivă a prerogativelor ANI. Institutie care, alături de DNA, este laudată constant în rapoartele din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) – instrument prin care Comisia Europeană monitorizează, încă de la aderare, parcursul Justiţiei în România.