Lege controversată privind penitenciarele
În România, aproape 530 de persoane au fost eliberate din închisori, iar peste 3.300 pot spera la acelaşi lucru. Pentru că, forţată de o decizie a CEDO, România a aplicat Legea recursului compensatoriu.
Florentin Căpitănescu, 24.10.2017, 12:29
În aprilie 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pronunţa o hotărâre-pilot împotriva României prin care a constatat existenţa unei probleme în ceea ce priveşte suprapopularea din centrele de reţinere şi din penitenciare. Tot atunci, CEDO a recomandat măsuri suplimentare din partea autorităţilor, fie de natură logistică, fie de politică penală, şi a acordat autorităţilor române un termen de şase luni pentru prezentarea unui plan coerent. De asemenea, Curtea a decis să suspende examinarea tututor dosarelor în care erau reclamate condiţiile inadecvate de detenţie în România.
Ca răspuns, pe 19 octombrie, în Romania a intrat în vigoare Legea recursului compensatoriu, care prevede că la 30 de zile executate în penitenciar, în condiţii necorespunzătoare, deţinutii beneficiază de şase zile considerate executate. Potrivit ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în urma aplicării actului normativ, au fost eliberate aproape 530 de persoane, iar peste 3.300 au vocaţie la liberare condiţionata. Ceea ce înseamnă – a explicat Toader – că aceşti detinuţi se pot adresa comisiilor din penitenciare şi instantelor, iar judecătorul va decide dacă vor avea parte de liberare condiţionată.
Deţinuţii care şi-au executat integral pedepsele, dar au procese pe rol la CEDO, ar putea fi despăgubiţi de Statul român cu sume între 5 şi 8 euro pentru fiecare zi de închisoare făcută în condiţii improprii. Ministrul a spus că o astfel de măsură a fost aplicată şi de alte ţări europene, întrucât aceşti deţinuţi nu mai pot beneficia de graţiere.
Tudorel Toader: “Alţii au executat integral pedeapsa, au plecat acasă, dar au proces pe rol. Lor nu ai cum să le mai dai 6 zile, că ei sunt acasă, şi atunci le dai despăgubiri în echivalent bănesc. Cuantumul nu-l stabilesc eu. Eu pot să vă dau două repere: printr-o decizie similară, pilot, Ungaria a stabilit 5 euro/zi de detenţie necorespunzătoare, Italia a stabilit 8 euro/zi de detenţie necorespunzătoare şi Curtea Europeană a considerat că sunt despăgubiri echitabile. Probabil tot în zona aceasta vom fi şi noi.”
Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a declarat că speră, în urma aplicării Legii recursului compensatoriu, să nu apară ceea ce a numit “o dinamică în creştere a ratei criminalităţii”. El a avut o întâlnire cu şefii Direcţiilor de Probaţiune, pentru stabilirea detaliilor legate de supravegherea celor care au ieşit din închisori şi de integrarea lor socială.