Laserul de la Măgurele, o oportunitate pentru ştiinţă
La Măgurele, lângă Bucureşti, încep testele la laserul de mare putere.
Roxana Vasile, 08.06.2017, 12:04
La Măgurele, lângă Bucureşti, încep testele pentru viitorul laser de mare putere – sistemul Extreme Light Infrastructure, de 10 petawaţi (petawatul este 10 la puterea a 15-a waţi). Într-o emisiune a postului public de radio, realizată, în premieră, la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, directorul instituţiei, Nicolae Zamfir, a estimat că experimentele vor putea începe în ianuarie 2019. Până atunci, însă, se lucrează la montarea aparaturii şi la formarea echipei.
Nicolae Zamfir: Suntem în etapa a II-a, să spunem aşa. Etapa I a fost să avem casa, deci clădirea, construcţiile. Etapa a II-a este să începem montarea atât a echipamentelor mari, laserul de mare putere şi sistemul Gama, cât şi a aranjamentelor experimentale. Etapa a III-a va consta în a le testa, în a le pune în funcţiune, ca să intrăm în faza de operare.” Munca la ceea ce va fi cel mai mare laser din lume este una de echipă. O echipă la care, fascinaţi de posibilităţile pe care le va oferi ştiinţa, şi-au confirmat participarea cercetători din întreaga lume.
Din nou, directorul Institutului „Horia Hulubei”, Nicolae Zamfir: În afară de a pregăti echipamentele, experimentele, echipa, regulile interne şi adaptarea la regulile externe, în rest, nu mai avem nimic de făcut. Partea de pregătire a experimentelor, sigur că e un lucru pe care încercăm să îl facem împreună cu colaboratorii noştri din întreaga lume, echipa ELI. Un lucru care nu este uşor este formarea echipei. Încercăm să aducem oameni de cel mai înalt nivel din lume şi apoi să îi punem împreună.”
Oameni de culturi diferite, cu diverse educaţii, veniţi din diverse părţi ale lumii, sutele de cercetători care vor lucra la ELI trebuie să acţioneze coerent, ca o echipă. Unul din ei, profesorul Kazuo Tanaka din Japonia, directorul ştiintific al proiectului de la Măgurele, a explicat că experienţele noi, beneficiile sociale viitoare şi complexitatea întregii instalaţii l-au atras la Măgurele. Kazuo Tanaka: “Avem acest laser fără precedent, aşa că, de ce nu, în timp ce căutăm mijloace noi ale ştiinţei şi aplicaţii noi, care nu au fost încă experimentate nici în SUA, nici în Japonia şi nicăieri în lume, putem studia procesele nucleare de metafizică şi pentru producerea de izotopi radioactivi medicali pentru vindecarea cancerului. Suntem toţi foarte încântaţi să lucrăm în acest domeniu, cu oameni de ştiinţă de primă mână care s-au adunat aici, la centrul acesta de cercetare.”
Potrivit directorului Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Nicolae Zamfir, cum toate echipamentele de la Măgurele sunt noi în lume, munca la ELI va fi una a descoperirilor, unele poate extraordinare, de la o zi la alta.