Lansarea programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare”
Programul ministerului de externe “Dialog cu diaspora pe teme consulare urmăreşte informarea corectă a publicului român din ţară şi din străinătate.
Roxana Vasile, 16.02.2015, 12:54
“Dialog cu diaspora pe teme consulare” – este programul pe care Ministerul român de externe a decis să îl lanseze la începutul acestei săptămâni. Potrivit unui comunicat al diplomaţiei de la Bucureşti, se urmăreşte ca, prin intermediul lui, publicul român – atât din ţară, cât mai ales de peste hotare – să fie informat corect şi să poată folosi serviciile consulare modernizate la deplina lor capacitate. S-au făcut în ultimii ani eforturi pentru modernizarea acestor servicii şi este timpul ca aceste lucruri să se vadă şi să se resimtă şi la ghişeu.” – spune Ministerul de externe.
Care, în plus, vorbeşte despre deschidere, amabilitate, promptitudine, bun-simţ şi interes faţă de nevoile fiecărui individ în parte, adică despre principii pe care trebuie să se bazeze conduita Corpului Consular român. Dialog cu Diaspora pe teme consulare” se va desfăşura în prima jumătate a anului 2015, o echipă a MAE urmând să se deplaseze în destinaţiile cele mai solicitate din punct de vedere consular – Italia, Spania, Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria, Belgia şi Grecia – pentru a prezenta comunităţilor de români de acolo, beneficiari direcţi ai acestor programe, sistemul de servicii consulare informatizate E-Cons.
Primele întâlniri vor avea loc, săptămâna viitoare, la Roma şi Madrid. Complementar, a fost lansat contul de Facebook Departamentul Consular – MAE Romania”. Pe el vor fi publicate alerte, informaţii consulare utile şi de călătorie, precum şi anunţuri despre activitatea Departamentului Consular. Pe aceeaşi pagină de Facebook vor fi organizate şi sesiuni bilunare prin intermediul cărora românii interesaţi vor putea adresa întrebări pe o tematică consulară anunţată în prealabil, urmând să primească răspuns în cel mult 24 de ore.
Tot din dorinţa eficientizării muncii consulare, pe lângă preconizatele întâlniri cu reprezentanţii diasporei, autorităţile române vor organiza, pentru un schimb de bune practici, şi reuniuni regionale cu diplomaţi şi funcţionari consulari din statele aflate în proximitatea celor care vor fi vizate direct de campania itinerantă a Ministerului de externe. Pe termen lung, ministrul de resort Bogdan Aurescu crede că programul “Dialog cu diaspora pe teme consulare” ar putea fi extins şi la alte teme de interes pentru românii de peste hotare. Una dintre ele – votul din diaspora – s-a impus, de altfel, în spaţiul public, în noiembrie trecut, în plin scrutin prezidenţial, când mii de persoane nu şi-au putut exercita acest drept fundamental din cauza unei organizări defectuoase.
Săptămâna trecută, în vizită la Paris, preşedintele ţării, Klaus Iohannis, a precizat că a oferi soluţii legislative pentru îmbunătăţirea sistemului de vot este nu doar o obligaţie constituţională, ci o dovadă de minim respect. Dacă vrem ca românii să fie respectaţi în Europa şi în lume, noi trebuie să fim primii care îi respectăm.” – a spus şeful statului.