La ce-au fost folosiţi banii europeni de către România
România a accesat 15 miliarde de euro din fondurile europene care i-au revenit în perioada 2007–2013. În actualul exercitiu bugetar al UE, 2014 - 2020, Bucureştiului i-au fost rezervate peste 39 de miliarde de euro.
Mihai Pelin, 15.04.2014, 12:09
Aderarea României la UE în 2007 a adus cu sine, cel puţin teoretic, şansa de a micşora decalajul socio-economic existent între ţara noastră şi celelalte state membre prin absorţia fondurilor puse la dispoziţie de Comisia Europeană. De la crearea unei infrastructuri de transport viabile până la calificarea forţei de muncă la standarde comparabile cu ale altor ţări, toate acestea pot fi realizate în România prin intermediul banilor europeni.
Din păcate, Bucureştiul nu a excelat la acest capitol, rata de absorţie a banilor europeni fiind destul de scăzută în perioada 2007-2013. Potenţialele fraudări şi conflictele de interese semnalate în repetate rânduri în mass media constituie efecte ale lipsei de capacitate în exercitarea unui control eficient asupra administrării acestor fonduri din partea instituţiilor responsabile ale statului. Potrivit datelor, Romania a ocupat ultimul loc în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene între 2007 şi 2013.
În această perioadă, România a accesat 15 miliarde din totalul de 33 de miliarde de euro pe care le-a avut de dispoziţie, a precizat, Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. Această cifră se datorează în principal sectorului agriculturii şi dezvoltării rurale, unde România stă foarte bine. Cât despre contribuţia României la bugetul UE, aceasta a fost de peste 9 miliarde de euro în aceeaşi perioadă.
Angela Filote a mai spus că fondurile accesate au dus la crearea a peste 8.800 de locuri muncă, prin diverse proiecte, din care peste 600 în domeniul cercetării, considerat de UE prioritar, atât pentru ieşirea din criză, cât şi pentru creşterea competitivităţii la nivel mondial. În plus, circa 1.200 de IMM-uri au primit sprijin european în această perioadă şi au fost reabilitaţi peste 1.000 de kilometri de şosele.
Pentru următorul exerciţiu financiar european, România va avea la dispoziţie şi mai mulţi bani. În perioada 2014-2020, vorbim de fonduri de 39,3 miliarde de euro, din care aproape 20 de miliarde pentru agricultură şi dezvoltare rurală, iar restul pentru dezvoltare regională şi a mediului economic şi social, a punctat şefa Reprezentanţei CE.
În opinia sa, este mai importantă calitatea absorbţiei fondurilor europene decât cantitatea. Analiştii apreciază că obiectivele de dezvoltare ale României prin intermediul fondurilor europene pot fi puse sub semnul întrebării pe termen lung în lipsa unor reforme în administrarea eficientă şi asigurarea controlului eficace asupra cheltuirii acestor bani.