La Bucureşti, despre apărarea europeană
In actualul context geopolitic şi al crizei din Ucraina, vecină cu România, directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare a facut o vizită la Bucuresti.
România Internațional, 11.06.2014, 12:13
România este un jucător strategic foarte important, mai ales în situaţia actuală de securitate din zonă, a declarat, marţi, la Bucureşti, directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), Claude-France Arnould.
Este prima vizită în România a unui înalt oficial european pe dimensiunea de securitate şi apărare după o perioadă lungă de timp, a subliniat ministrul apărării, Mircea Duşa.
In actualul context geopolitic şi al crizei din Ucraina, cei doi au discutat, între altele, despre sprijinul EDA acordat statelor UE, inclusiv România, pentru modernizarea industriei de apărare. Arnould a spus ca Agenţia îşi doreşte să se bazeze pe o industrie de apărare puternică în care să fie implicate toate ţările membre, motiv pentru care EDA menţine şi dezvoltă toate programele de cercetare şi dezvoltare tehnologică.
Pe de alta parte, ea a reamintit necesitatea reluării trendului ascendent al cheltuielilor de apărare în ţările europene.
Ministrul Duşa l-a informat pe oficialul european ca România a elaborat un buget de apărare care să ajungă la 2% din PIB până în 2016. El a anunţat că încă din semestrul 2 al acestui an MApN va beneficia de o rectificare bugetară pozitivă, astfel încât să poată continua şi derula programele de înzestrare şi modernizare a Armatei Române. Duşa a reafirmat că Bucureştiul doreşte includerea industriei naţionale de apărare în programele europene desfăşurate sub egida EDA. Mircea Duşa: Europa va trebui să-şi consolideze industria de apărare, iar dorinţa noastră este ca în realizarea capabilităţilor militare europene să fie incluse şi întreprinderile care au profil pentru industria de apărare în aceste program”.
Chestiunea majorării bugetelor militare ale ţărilor europene a fost abordată, tot marţi, de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în timpul unei conferinţe la Bruxelles. El şi-a exprimat speranţa că, la summitul Alianţei din septembrie, liderii ţărilor NATO vor adopta o declaraţie în care se va reafirma pe de o parte angajamentul american faţă de securitatea Europei, iar de cealaltă parte angajamentul european faţă de o împărţire justă a costurilor şi responsabilităţilor.
Conform datelor NATO, în ultimii cinci ani Rusia şi-a suplimentat cu 50% cheltuielile militare, în timp ce statele NATO le-au diminuat cu 20%. Anul trecut, numai Statele Unite, Marea Britanie, Grecia şi Estonia au alocat apărării cel puţin 2% din PIB, aşa cum solicită Alianţa. România, Polonia, Lituania şi Letonia au anunţat însă că vor spori bugetele apărării.