Justiţie şi anticorupţie
În vara anului trecut, doar neîndeplinirea cvorumului a împiedicat majoritatea parlamentară social-liberală să obţină demiterea, prin referendum, a preşedintelui român Traian Băsescu.
Bogdan Matei, 04.10.2013, 12:12
În vara anului trecut, doar neîndeplinirea cvorumului a împiedicat majoritatea parlamentară social-liberală să obţină demiterea, prin referendum, a preşedintelui român Traian Băsescu.
După ce pasiunile s-au mai domolit, între şeful statului şi cel al Guvernului, social-democratul Victor Ponta, a fost încheiat un aşa-numit pact de coabitare. Cei doi grei ai politicii româneşti au convenit ca, în numele interesului naţional, să pună surdină disputelor şi să se concentreze asupra problemelor curente ale administraţiei. Conflictul mocnit e, însă, pe cale să se reaprindă. Extrem de contondente, acuzaţiile reciproce evocă momente din trecut, pe care comentatorii le considerau defintiv depăşite.
Preşedintele s-a declarat îngrijorat ca, în ultimele zile, premierul a intervenit în Justiţie, într-o manieră pe care a numit-o fără precedent de la admiterea României în Uniunea Europeană, în 2007. Acuzaţia survine după ce procurorul general Tiberiu Niţu a recurs la înlocuirea unuia dintre şefii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Băsescu le-a cerut atât lui Niţu, cât şi ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, să respecte regulamentul potrivit caruia procurorul sef al DNA este cel care face propuneri pentru funcţiile de conducere din instituţie. Preşedintele a avertizat chiar că ar putea să rupă pactul de coabitare cu premierul. Traian Băsescu: Nu îl mai girez pe Victor Ponta, pentru că a încălcat grav pactul şi, în mod deosebit, s-a băgat cu bocancii în justiţie”.
În replică, Ponta a anunţat că, în ceea ce-l priveşte, nu va denunţa pactul, pentru că ţara are nevoie de stabilitate. Şeful guvernului a precizat ca procurorul respectiv nu a fost schimbat din cauza dosarelor avute în lucru, ci pentru ca i-a expirat mandatul. Victor Ponta: Eu spun încă o dată şi atrag atenţia domnului preşedinte Băsescu, s-a facut un pas înainte. Procurorii nu se mai numesc nici că zice Basescu, nici că zice Ponta, asta e, nu îi place, aşa a trăit în aceşti nouă ani, ne-a controlat vieţile bătând în masă şi înţelegând prin independenţa justiţiei că pune numai pe cine vrea el şi pe cei care îl ascultă pe el”.
Potrivit analiştilor, noul război dintre palate ar putea paraliza iarăşi administraţia. Şi, în plus, va greva, inevitabil, asupra activităţii curente a aşa-numitei secţii „dosare grele” de la DNA, care cercetează marile cazuri de corupţie, în care sunt implicati politicieni de calibru, deopotrivă de la putere şi din opoziţie.