Justiţie şi anticorupţie
2014 se anunţă un an plin pentru justiţia românească. Ideea este confirmată, parţial, de începutul de an, odată cu sentinţa de condamnare cu executare pe care a primit-o un fost premier.
Florentin Căpitănescu, 08.01.2014, 11:46
Nu puţine sunt numele sonore, cu precădere de politicieni, ce îşi vor continua, şi în 2014, peripeţiile prin tribunalele din România. Deschizător de drumuri în acest an a fost premierul din perioada 2000 – 2004, social-democratul Adrian Năstase, condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie. Un verdict de închisoare cu executare pe care îl primise într-o altă speţă, în 2012, a fost considerat, la vremea respectivă, un punct zero pentru justiţia autohtonă, cea care, în toată perioada post-comunistă, adunase doar realizări mărunte în lupta cu marea corupţie. De această dată, Nastase – figură politică din prima linie într-o perioadă în care, judiciar, politicienii de rang înalt păreau intangibili – a pretins şi primit foloase necuvenite estimate la 630 de mii de euro.
Deşi cel mai răsunător, cazul Năstase nu este singurul care suscită interes public la început de an. Un deputat al PC, Gheorghe Coman, a fost arestat preventiv, într-un dosar în care este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că şi-a folosit funcţia pentru obţinerea de foloase necuvenite. În schimb, reputatul chirurg Şerban Brădişteanu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în dosarul în care a fost inculpat pentru că ar fi primit mită patru milioane de euro, în schimbul trucării unor licitaţii pentru echiparea spitalelor-penitenciar.
Alte figuri cunoscute îşi vor afla sentinţele definitive în curând, posibil chiar în ianuarie. Este cazul fostului ministru al transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat, pe fond, la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu. Lui Fenechiu i se impută că, între 2002 – 2005, a vândut, prin firmele sale, transformatoare şi întrerupătoare uzate la preţuri de produse noi unei companii de stat. Prejudiciul este estimat la peste 1,3 milioane de euro. El şi-a dat demisia în iulie 2013, după ce a primit sentinţa la prima instanţă.
Tot în această lună este aşteptat şi epilogul dosarului în care doi foşti miniştri, al justiţiei, Tudor Chiuariu, şi al telecomunicaţiilor, Zsolt Nagy, sunt acuzaţi că au ajutat la trecerea ilegală a unui imobil din patrimoniul Poştei Române în cel al unei firme private.
Justiţia le mai provoacă migrene actualului vicepremier, Liviu Dragnea, bănuit de infracţiuni ca votul multiplu, turismul electoral şi falsificarea de semnături, şi fostului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, acuzat de subminarea economiei naţionale. Tabloul este completat de o armată de responsabili locali, de la primari de comune mici până la preşedinţi de consilii judeţene.