Justiţie, justiţiabili, politicieni
Politic, legislativ şi juridic, joi a fost o zi neobişnuit de aglomerată la Bucureşti.
Bogdan Matei, 05.05.2017, 00:39
Omul forte al guvernării, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, nu şi-a acuns dezamăgirea faţă de modul în care a acţionat până acum Comisia Juridică a Senatului în dosarul graţierii pedepselor pentru fapte de corupţie. El a anunţat şi că situaţia preşedintelui acesteia, social-democratul Şerban Nicolae, va fi tranşată de conducerea partidului. Miercuri după-amiază, senatorii jurişti adoptaseră amendamentele propuse de Nicolae, de colegul său Liviu Brăiloiu şi de fostul şef al statului, actualul senator popular (în opoziţie) Traian Băsescu, privind graţierea condamnaţilor pentru fapte de corupţie.
Miercuri seara, mii de români au ieşit, prompt, din nou, în stradă, la Bucureşti şi în marile oraşe din provincie, pentru a protesta faţă de corupţia clasei politice, deopotrivă de stânga sau de dreapta, la putere sau în opoziţie. Astfel că, a doua zi, în aceeaşi comisie condusă de Nicolae s-a dat un vot nou, prin care s-au respins propunerile de graţiere a unor infracţiuni precum darea sau luarea de mită, traficul şi cumpărarea de influenţă. Au optat pentru corectarea votului iniţial PNL, USR şi UDMR şi s-au abţinut reprezentanţii coaliţiei guvernamentale PSD-ALDE. Faptul că Şerban Nicolae încă nu şi-a dat demisia afectează grav şi imaginea PSD, şi respectul pe care el personal încă îl mai avea din partea colegilor – a judecat, pe Facebook, fostul premier social-democrat Victor Ponta, azi în afara cercului de la vârful partidului. Protagonistul acestui episod, pe care comentatorii îl califică drept tipic pentru amatorismul, inconsecvenţa şi confuzia din Parlament, a încercat să se explice.
Şerban Nicolae: „Exact cum s-a luat decizia de ieri, aşa s-a luat decizia astăzi, prin aceleaşi mijloace democratice, ceea ce arată că nu au fost niciun fel de încrâncenare, niciun fel de decizie politică prestabilită. Ne-am abţinut toţi pentru că nu eram de acord cu procedura. Am supus-o la vot regulamentar, dar nu ne-am schimbat votul. Nu era niciun fel de altă influenţă. Ieri am votat pentru acele amendamente, astăzi am votat abţinere în sensul că nu am dorit să participăm la un vot pentru sau contra faţă de această procedură de repunere la vot a unor amendamente deja adoptate. Asta este tot!”
Deşi propunerea de amendament i-a fost respinsă, Băsescu, în schimb, a rămas consecvent în pledoaria lui privind graţierea persoanelor condamnate pentru abuz în serviciu: „La noi problema abuzului în serviciu a fost tratată abuziv. Mă uit la raportul ultim al doamnei şefe a DNA, care spunea că are 2.150 de dosare legate de abuz în serviciu. În acelaşi timp, mă uit şi în Europa. Nu cred că în toate statele membre din Uniunea Europeană găsim 50-100 de dosare. Noi avem 2.150 în lucru. Este evident că avem, şi a demonstrat şi Curtea Constituţională, o aplicare defectuoasă.”
Tot joi, Curtea Constituţională a respins cu majoritate de voturi, ca inadmisibilă, sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul de lege care interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai guvernului. E tocmai legea care-i blocase liderului social-democrat Liviu Dragnea accesul la şefia Executivului, în pofida victoriei categorice a partidului său la alegerile legislative din decembrie 2016. Anul trecut, el a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru încercarea de a frauda votul de la la referendumul din 2012 privind demiterea lui Băsescu din funcţia de preşedinte.
Decizia Curţii, spune Dragnea: „Nu-mi schimbă cu nimic nici atitudinea, nici cursul vieţii, nici activitatea politică, nici acţiunea politică. Avem un prim-ministru pe care eu îl susţin şi un guvern pe care îl susţin. Nu e o decizie pentru mine.” Prompt consemnate de presa internaţională, evoluţiile de la Bucureşti dovedesc, potrivit acesteia, că lupta dintre partea curată a societăţii româneşti şi responsabilii politici cu standarde morale joase continuă fără răgaz.