Justiţia şi calitatea de parlamentar
Val de demisii în Parlamentul României, după deschiderea cercetărilor, de către DNA, într-o serie de dosare de corupţie.
Valentin Țigău, 02.04.2015, 13:00
Fenomen recunoscut şi respins, potrivit sondajelor, de 96% dintre români, corupţia este considerată, de unii observatori, ca endemică în România. Ea a atins numeroase sectoare ale vieţii sociale şi politice, determinând o percepţie negativă cu privire la evoluţia societăţii, în ansamblul ei.
Ales în noiembrie 2014, ca preşedinte al ţării, Klaus Iohannis s-a declarat, foarte repede, un adversar al acestui fenomen pe care s-a angajat, politic, să-l oprească.
În doar cateva luni, zeci de dosare de coruptie au fost inaintate justitiei de către organul specializat, Direcţia Naţională Anticorupţie. Din acest spectacol nu lipsesc personaje politice de prim rang, din zona de stânga dar şi de dreapta, precum Elena Udrea, Marian Vanghelie, Darius Vâlcov, aflate, acum, în stare de arest. Presiunea pe care justiţia o exercită asupra corupţilor i-a determinat pe unii parlamentari aflaţi în cercetare să demisioneze din camera din care fac parte. Este cazul deputaţilor Ion Diniţă, de la Partidul Conservator şi Dănuţ Culeţu, de la PNL. Diniţă este acuzat de procurorii anticorupţie de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, iar plenul Camerei Deputaţilor a încuviinţat cererea DNA de arestare preventivă a acestuia. La randul lui, Dănuţ Culeţu a fost trimis în judecată, sub acuzaţia de abuz în serviciu, în perioada când era prefect al judeţului Constanţa.
Pe de altă parte, Camera Deputaţilor a fost nevoită să scoată, temporar, de pe ordinea de zi cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Marko Atilla. Acesta şi-a înaintat demisia prin email, procedeu neacceptat de regulamentul camerei. El este acuzat de abuz în serviciu dar se află, din decembrie, la Budapesta, unde a plecat înainte ca plenul să voteze pentru o altă cerere de arestare formulată de procurorii anticorupţie.
Tot miercuri, senatorii au ridicat, pentru a doua oară, imunitatea lui Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe, acuzat în mai multe dosare de corupţie.
Un alt senator, Dan Şova a reusit să-şi păstreze, in extremis, imunitatea, după votul controversat al colegilor săi. Această decizie a Senatului a fost atacată, însă, la Curtea Constituţională, care se va pronunţa, pe 8 aprilie. Toate aceste frământări din corpul legislatorilor împuţinează numarul de aleşi din cele două camere parlamentare şi arată că schimbarea clasei politice şi a mentalităţilor, deşi este un proces de durată, a început. Iar rezistenţa la schimbare, cum spunea preşedintele Iohannis, este primul semn că aceasta se întâmplă.