Justiţia în prim plan
Potrivit unei butade celebre, toţi românii se pricep la politică şi fotbal. De la începutul lui 2017, acestor populare domenii li s-a adăugat legislaţia penală.
Bogdan Matei, 13.03.2017, 12:57
În februarie, sute de mii de români revoltaţi au ieşit în stradă, pentru a participa la cele mai ample proteste de după căderea dictaturii comuniste, în 1989. Abia învestit, Guvernul PSD-ALDE încercase, prin ordonanţe de urgenţă, să opereze o graţiere colectivă şi să modifice codurile penale. După ce acuzaţiile străzii au fost preluate şi de opoziţia de dreapta, de presă şi de partenerii occidentali ai României, guvernanţii, cu spatele la zid, au consimţit, în cele din urmă, să-şi retragă ordonanţele Dar în opinia publică persistă suspiciunea că social-democraţii şi partenerii lor juniori liberal-democraţi vor să exonereze de răspundere penală personaje politice de prim-plan şi responsabili din administraţia centrală şi locală.
Duminică seară, la Bucureşti şi în alte oraşe mari au avut loc noi manifestaţii de stradă împotriva Guvernului şi a Parlamentului, care dezbate proiectul legii graţierii, iniţiat de senatorul PSD, Şerban Nicolae. În Capitală, circa trei mii de oameni şi-au exprimat revolta faţă de iniţiativa legislativă, ce include şi graţierea pedepselor pentru unele fapte de corupţie. Manifestanţii acuză şi ceea ce numesc politizarea Curţii Constituţionale, care consideră că DNA şi-a depăşit atribuţiile când a anchetat modul de adoptatare a ordonanţei de urgenţă privind schimbarea codurilor.
Participanţii la protest au cerut, din nou, demisia Guvernului: „Să cadă Guvernul, pentru că ei au făcut nişte schimbări ca să păcălească puţin pe români”. „Nu mai vreau o clasă politică care să se reprezinte pe sine şi nu mai vreau oameni politici de carieră”. „Când abia te linişteşti şi crezi că, în sfârşit, au înţeles despre ce este vorba, îl vezi pe Şerban, că spune: Vai, bieţii puşcăriaşi! Vai, în igrasie! Vai… Te apucă plânsul, dacă nu ştii despre cine este vorba. Deci, care este prioritatea lor? Au călcat vreodată într-un spital de oncologie, de exemplu? Sincer, aştept să demisioneze Guvernul ăsta, aşa aş vrea.”
De cealaltă parte a baricadei, noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, numit după ce autorul ordonanţelor, impopularul său predecesor, Florin Iordache, a trebuit să demisioneze, pledează pentru transparenţă în luarea deciziilor, în acord cu Constituţia şi cu standardele europene. El spune că autorităţile de la Bucureşti fac eforturi pentru a ieşi de sub monitorizarea Comisiei Europene la capitolul justiţie: „Noi suntem încă sub monitorizarea MCV-ului. Noi trebuie să scăpăm de această monitorizare şi nu scăpăm de ea decât printr-un mecanism de ăsta decizional transparent. Nu scăpăm de MCV decât prin reglementări în acord cu standardele constituţionale, prin reglementări juridice în acord cu standardele Comisiei de la Veneţia.” Toader a mai anunţat că va discuta cu procurorul general, Augustin Lazăr, şi cu şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, despre ancheta privind ordonanţa de urgenţă. Ministrul spune că, în următoarele două săptămâni, va face şi o analiză a activităţii Parchetului General şi n-a exclus revocarea celor doi procurori şefi. Decizie care, avertizează analiştii, riscă să scoată iarăşi lumea în stradă.