Justiţia, condamnări pe bandă rulantă
De la începutul anului, numeroşi politicieni români au fost condamnaţi în dosare de corupţie. În general sonore, numele acestora ar ajunge pentru formarea unei guvern restrâns.
Bogdan Matei, 31.01.2014, 12:23
Pe cât de turbulent meteorologic, pe atât de agitat politic şi judiciar a fost acest ianuarie 2014 în România. Aproape toate taberele politice au plătit, de la începutul anului, tribut luptei anticorupţie declanşată de justiţie.
Condamnări pe bandă rulantă au lovit, nediscriminatoriu, Puterea şi Opoziţia, stânga şi dreapta. Ani buni lider detaşat în topul politicienilor percepuţi de public drept cei mai corupţi, fostul premier social-democrat Adrian Năstase, omnipotent între 2000 şi 2004, a fost cel dintâi trimis după gratii, pentru patru ani, imediat după sărbătorile de iarnă. Rigorile detenţiei îi sunt, cumva, familiare lui Năstase, fiindcă el fusese recent eliberat, mult înainte de termen, după o condamnare de trei ani într-un alt dosar de corupţie.
Săptămâna trecută, alţi doi foşti miniştri, figuri politice de rang secund, au fost condamnaţi definitiv, pentru abuz în serviciu. Liberalul Tudor Chiuariu a primit trei ani şi şase luni cu suspendare, iar udemeristul Zsolt Nagy patru, tot cu supendare, sub acuzaţia că au avizat şi participat la trecerea din proprietatea Poştei Române în proprietate privată a unui imobil situat în centrul Bucureştiului. Potrivit procurorilor, transferul, parafat prin hotărâre de guvern, s-a făcut prin falsuri, la un preţ mai mic cu 3,6 milioane de euro decât cel real.
Luni, deputata PP-DD Monica Iacob Ridzi, fostul ministru PDL al Tineretului şi Sportului, a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare, sub acuzaţia de abuz în serviciu. Ea e acuzată că ar fi acordat contracte fără licitaţie unor companii private şi ar fi cheltuit sume exorbitante pentru organizarea aşa-numitei Zile a Tineretului, la 2 mai 2009. Ulterior declanşării cercetărilor, Iacob Ridzi ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele ministerului date informatice şi fişiere relevante pentru aflarea adevărului.
Joi a fost, din nou, rândul PNL. Fostul ministru liberal al Transporturilor, deputatul Relu Fenechiu, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu. Înainte de a fi cooptat în guvern, el a vândut, în calitate de acţionar şi administrator de firmă, transformatoare şi comutatoare folosite, produse în anii 70-80, la preţ de echipamente noi, unei firme româneşti de stat din domeniul energiei.
Tot joi, la doar două săptămâni după că fusese arestat, deputatul PC Gheorghe Coman a primit un an de închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenţei pentru a obţine bani, bunuri sau alte foloase necuvenite – în speţă, o sticlă de whisky.
De la transformatoare vechi la alcool, nu-i nevoie de prea mult pentru ca un ministru ori parlamentar român să-şi ruineze prestigiul şi cariera. Şi, graţie Justiţiei, ocupaţia de politician începe să devină una de risc maxim, câtă vreme e exercitată pe muchia legii.