Investitorii străini pariază pe România
Şapte din zece investitori anticipează o creştere a atractivităţii României ca destinaţie de investiţii în următorii 3 ani, conform unui studiu realizat de compania Ernst & Young.
Sorin Iordan, 21.06.2024, 11:25
67% dintre investitorii în România anticipează o creştere a atractivităţii ţării ca destinaţie de investiţii în următorii 3 ani, arată un studiu al companiei de consultanţă financiară şi audit Ernst & Young. Potrivit documentului, numărul locurilor de muncă nou create în România a scăzut cu 8%, între 2022 şi 2023, de la 6.460, la 5.935.
La acest indicator şi în contextul general al Europei Centrale şi de Est, în 2023 Ungaria a înregistrat performanţe mai bune decât România, însă ţara noastră a depăşit Grecia şi Bulgaria ca număr de proiecte de investiţii străine directe. Totodată, România se situează pe locul 5 în clasamentul numărului mediu de locuri de muncă create per proiect, depăşind state mai puternice, precum Polonia.
Studiul mai arată că 46% dintre directorii executivi intervievaţi consideră că anul trecut România a rămas o piaţă robustă şi rezilientă pentru investiţii şi au menţionat că au în plan să-şi consolideze sau să îşi extindă operaţiunile de aici în viitorul apropiat. Accesul la finanţări nerambursabile este considerat un factor decisiv de 72% dintre investitori.
Sectoarele de interes pentru aceştia includ software şi servicii IT, transporturile şi logistica şi produsele electronice, care domină în atragerea investiţiilor străine directe. Integrarea tehnologiilor emergente şi accesul la o forţă de muncă bine pregătită sunt esenţiale şi consolidează poziţia României ca o destinaţie atractivă pentru investiţii durabile şi cu impact semnificativ pe termen lung, se precizează în studiu.
Bucureştiul continuă să domine ca principală destinaţie pentru investiţii străine directe, cu o cotă substanţială de 40%. Iaşi şi Timişoara au atras câte trei proiecte de investiţii fiecare, iar Cluj-Napoca şi Braşov câte două.
Cu toate acestea, modelul de investiţii sugerează o abatere de la atenţia acordată în mod tradiţional marilor centre economice şi o dispersie mai largă a proiectelor în oraşe mai mici. Principalii investitori au rămas neschimbaţi. Germania şi-a menţinut poziţia de lider, cu 16 proiecte, la fel ca în 2022, urmată de Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, fiecare cu câte 6.
Conform cercetării, investitorii consideră că România se distinge prin sistemul său fiscal avantajos, prin adoptarea tehnologiilor emergente şi disponibilitatea forţei de muncă calificate. Cercetarea a fost realizată online, în intervalul februarie – martie 2024, pe un eşantion reprezentativ format din 100 de factori de decizie la nivel de conducere executivă şi consiliu de administraţie. Jumătate dintre respondenţi sunt situaţi în România, 40% în alte ţări din Europa, 6% în SUA, iar restul în Japonia, China, Israel şi Emiratele Arabe Unite.