Investiţii japoneze în energie şi tehnologie
Japonia anunță investiții majore în România.
Daniela Budu, 06.11.2024, 11:30
Companii japoneze importante și-au exprimat interesul, zilele acestea, la București, de a investi în România, în infrastructura de transport, energie, digitalizare şi înaltă tehnologie.
Şeful Guvernului, Marcel Ciolacu, a avut, marți, o întrevedere cu o delegaţie de investitori japonezi din domeniile energie, cercetare şi tehnologie, industrie, infrastructură şi bancar, condusă de viceministrul nipon al Economiei, Comerţului şi Industriei, Shinji Takeuchi.
Potrivit unui comunicat al Executivului, premierul a apreciat nivelul relaţiilor bilaterale dezvoltate în baza Parteneriatului strategic, a valorilor comune promovate de cele două state şi oportunităţilor economice oferite de actualul context internaţional.
Marcel Ciolacu a declarat că rolul României ca factor de stabilitate în Europa şi în regiune, dar şi avantajele geostrategice, economice şi politice califică ţara drept destinaţie pentru investitori. A menţionat, de asemenea, schemele de ajutor de Stat, precum şi investiţiile în noile tehnologii, astfel încât România să devină un hub tehnologic în centrul şi sud-estul Europei. În context, a amintit interesul României de a dezvolta Portul Constanţa de la Marea Neagră, precum şi de a susţine proiectele de interconectare regională.
La rândul său, delegaţia economică japoneză și-a arătat interesul de a consolida sprijinul financiar pentru România în proiecte din domeniile infrastructurii de transport, energie, digitalizare şi înaltă tehnologie. ‘Oportunităţile de investiţii oferite de România sunt deosebit de importante şi oferă noi perspective de a dezvolta relaţiile noastre bilaterale’, a menţionat viceministrul nipon.
Anterior, în cadrul primei ediţii a Formului Energiei România-Japonia care a avut loc luni și marți, la București, ministerul Energiei a semnat un memorandum de înţelegere cu o companie japoneză, Itochu, pentru proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, din județul Cluj (nord-vestul României).
Este vorba, potrivit ministerului, de un proiect de importanţă strategică pentru echilibrarea sistemului energetic naţional. Compania niponă va participa, precizează ministrul de resort, Sebastian Burduja, la revizuirea documentaţiei tehnice pentru dezvoltarea hidrocentralei din România, dar şi în etapele următoare: studiu de fezabilitate, proiect tehnic şi execuţia proiectului.
De asemenea, ELCEN (Compania de Stat Elecrocentrale București) şi Panasonic lucrează la un proiect comun care vizează un sistem complex de panouri fotovoltaice, stocare în baterii şi producţie de hidrogen verde, un pas simbolic în ceea ce numim tranziţia verde a sectorului energetic – consideră Sebastian Burduja.
În plus, programul civil nuclear românesc va beneficia de sprijin din partea Japoniei, a dat asigurări ministrul, care a discutat cu oamenii de afaceri japonezi și despre o eventuală colaborare în producţia de amoniac albastru.
“Prin parteneriatele noastre, România îşi asumă rolul de lider regional în energia regenerabilă şi nucleară. Am făcut un pas concret în direcţia unei Românii mai sigure, mai competitive şi mai sustenabile din punct de vedere energetic” – a apreciat Sebastian Burduja.