Investiţii europene în România
Comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu, a solicitat autorităţilor, forţelor politice si intregii societăţi româneşti să-şi asume Masterplanul de transport.
România Internațional, 16.04.2015, 13:08
Comisia Europeană are interes în construirea infrastructurilor în statele membre mai puţin dezvoltate şi care au nevoie ”stringentă” de dezvoltarea infrastructurii rutiere, a declarat, miercuri, la Cluj, comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu.
Reţeaua europeană principala de transport TEN-T are prioritate pentru Comisie, a spus oficialul de la Bruxelles, care a vizitat, miercuri, împreună cu ministrul român al transporturilor, Ioan Rus, un tronson al autostrăzii Sebeş-Turda, proiect care face parte din TEN-T. Aceasta ar urma să fie finalizată până la jumătatea anului viitor, va avea o lungime totală de 70 de km şi va asigura legătura dintre Autostrada Transilvania şi Culoarul IV european de transport care va duce la Marea Neagră. Pentru construcţia primului tronson al autostrăzii Sebeş-Turda, Comisia Europeană va aloca României aproximativ 150 de milioane de euro.
Pe de altă parte, comisarul european pentru politici regionale a solicitat autorităţilor, forţelor politice şi societăţii româneşti să-şi asume Masterplanul naţional de transport, deoarece Comisia Europeană vrea să aibă garanţia stabilităţii, astfel încât proiectele majore în domeniu, care vor genera dezvoltarea ţării, să poată fi puse în practică. Infrastructura dezvoltată eficient şi durabil trebuie să fie o prioritate, dacă dorim să ne asigurăm că România este conectată la principalele coridoare de transport europene, a mai spus d-na Creţu. Ea a discutat cu ministrul Ioan Rus despre Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare.
Pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, UE a alocat României în cadrul acestui program 9,5 miliarde de euro, pentru finanţarea unor proiecte din domeniul transportului, mediului şi energiei. Cei mai mulţi bani, 7,5 miliarde de euro, vor fi destinaţi dezvoltării infrastructurii de transport.
România va avea acces la aceste fonduri după aprobarea de către Comisia Europeană a Master Planului General de Transport al României, care este aproape finalizat, a spus Rus. El a mai anunţat că, în perioada 2017 – 2018, va fi finalizată şi autostrada „Transilvania”., care face legătura între Braşov şi Borş localitate de la graniţa cu Ungaria.
De asemenea, o parte din fondurile europene vor fi investite în cele 7 aeroporturi româneşti, care au statutul de aeroport internaţional, precum şi în reabilitarea căilor ferate. Ioan Rus a mai afirmat că autorităţile romane vor acorda o atenţie deosebită căii ferate rapide Bucureşti – Iaşi – Chişinău.
Comisarul european pentru Politici regionale a afirmat că Master Planul general de Transport al României va fi aprobat de Comisia Europeană până la finalul lunii mai.