Învestirea guvernului de la Bucureşti
Cu 260 de voturi pentru, cabinetul de coaliţie condus de liberalul Florin Cîţu a fost învestit.
Ştefan Stoica, 24.12.2020, 11:54
România are un nou guvern, cu puteri depline, rezultat în urma alegerilor din 6 decembrie şi susţinut de o coaliţie de centru-dreapta formată din PNL, USR PLUS şi UDMR. Miercuri, noua majoritate, născută după negocieri dure, care au presupus armonizarea programelor de guvernare şi împărţirea funcţiilor ministeriale şi parlamentare, a făcut un tur de forţă şi a reuşit să-i valideze pe cei 18 miniştri şi să învestească noul executiv.
Prim-ministru este finanţistul Florin Cîţu, cel care, în calitate de şef al Finanţelor în fostul cabinet liberal minoritar, a reuşit să evite colapsul bugetar pe care nu puţini îl prevesteau, pe fondul crizei economice generate de pandemie. Criticii spun, însă, că Florin Cîţu a îndatorat excesiv România. Pentru noul premier, obiectivele pe termen scurt ale noului guvern sunt clare, la fel şi modelul de dezvoltare a ţării pe care noii guvernanţi îl propun.
Florin Cîţu: Atât eu, cât şi echipa mea vom face tot ce ne stă în putinţă pentru realizarea celor două obiective pe care le-am enunţat deja şi cu care sunt sigur că toate partidele politice sunt de acord: să trecem cât mai repede şi cât mai bine peste criza din sănătate şi să repunem economia pe picioare. Criza COVID-19 a evidenţiat necesitatea aplicării unui nou model de guvernare publică şi dezvoltare economică şi socială. În acest context, coaliţia de centru-dreapta propune un program de guvernare care îmbină măsurile de ieşire din criză cu politicile de dezvoltare pe termen lung pentru a construi România normală, la care aspiră fiecare român. Noul model de dezvoltare economică şi socială are în prim-plan investiţiile ca motor al dezvoltării economice, care să genereze cea mai mare creştere din Uniunea Europeană în intervalul 2021- 2024.”
Principalul actor al opoziţiei parlamentare va fi PSD, câştigător al scrutinului legislativ, dar izolat politic. Social-democraţii au criticat aspru programul de guvernare. Şeful lor, Marcel Ciolacu, a anunţat că PSD va face o opoziţie totală, avertisment care aproape că îl viza direct pe omologul lui liberal, Ludovic Orban.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu: PSD nu va vota niciodată un astfel de guvern. Românii mai au un singur aliat în Parlamentul României – PSD! Le vom apăra drepturile, ne vom bate cu voi în comisii, în plen, pe tot terenul. Domnule Orban, ţineţi minte ce vă zic astăzi aici în Parlamentul României: aţi sperat să vă salvaţi, dar de abia acum începe cel mai negru coşmar pe care l-aţi avut vreodată!”
Preşedintele Klaus Iohannis le-a atras atenţia noilor miniştri că oamenii aşteaptă acum concretizarea reformelor promise, care vizează marile sisteme publice, restructurarea statului, reducerea birocraţiei. În funcţie din 2014 şi aflat la al doilea mandat, preşedintelui i se oferă, în premieră, şansa unui parteneriat cu un guvern susţinut de o majoritate stabilă, construită în jurul PNL, partidul din care provine.