Investigaţie privind preţul energiei
ANRE a demarat o investigaţie în legătură cu creşterea spectaculoasă a preţurilor la energie.
Daniela Budu, 31.01.2017, 12:20
Tranzacţii suspecte, preţuri umflate artificial, companii în faliment şi facturi dublate pentru unii consumatori – sunt urmările a trei săptămâni de recorduri istorice la preţul energiei electrice de pe Bursa românescă. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a început o investigaţie în cazul a două contracte cu energie încheiate pe bursa de profil, suspecte că ar fi încălcat legislaţia şi a cerut ajutorul Consiliului Concurenţei în această anchetă. Preţul electricităţii a atins valoarea de 650 de lei (circa 140 euro)/megawatt oră, de două ori mai mare decât în primele zile ale acestui an.
Un prim semn de întrebare este legat de cererea ridicată de la sfârşitul săptămânii care tocmai s-a încheiat. În weekend, în mod normal, consumul de energie este unul scăzut, aşadar şi preţurile ar fi trebuit să meargă în jos, însă nu s-a întâmplat acest lucru. Anul trecut, în aceleaşi zile din luna ianuarie, preţurile oscilau în jurul valorii de 250 de lei (circa 55 euro). Preţuri inexplicabil de mari, de până la 96 de euro/megawatt oră, au fost pe 15 şi 23 ianuarie. În cele două zile, România a avut cele mai mari preţuri din Europa pe bursa de energie. Specialiştii în domeniu spun că nu doar cantităţile cerute sunt suspect de mari, ci şi preţurile ofertate de cumpărători.
Majoritatea furnizorilor şi-au anunţat clienţii finali de creşterea preţurilor şi nevoia de a schimba contractele încheiate cu aceştia pentru a evita alte falimente. Ministrul economiei, Alexandru Petrescu, a declarat că acest preţ se va reflecta şi în facturile consumatorilor. El a mai spus că perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat, pentru că încă se mai aşteaptă zile cu temperaturi foarte scăzute, dar a precizat că, după încheierea acestei perioade, trebuie stabilită o politică foarte clară în ceea ce priveşte asigurarea stocurilor.
Director în cadrul ANRE, Marius Vladu, a spus că Autoritatea intenţionează să adopte un ordin care să desecretizeze contractele încheiate pe bursa de energie, astfel încât cei care vând şi cei care cumpără să fie cunoscuţi şi să se elimine eventualele suspiciuni care planează asupra tranzacţiilor.
Luna aceasta, şi consumul de energie a atins cote-record. Trendul de scumpire a energiei a început în jurul datei de 12 ianuarie când ministrul Energiei, Toma Petcu, a făcut o declaraţie controversată în şedinţa de Guvern, spunând că stocurile de cărbune mai ajung doar pentru 4 zile. In această lună, cel mai mare pre’ din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.