Inventatori români la Geneva
Românii au repurtat noi succese, anul acesta, la Salonul Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor Noi de la Geneva – cel mai prestigios eveniment internaţional din domeniu.
Roxana Vasile, 07.04.2014, 12:09
Aproape o mie de invenţii din 45 de ţări au fost etalate, anul acesta, pe o suprafaţă de 8.500 de metri pătraţi, la Salonul Internaţional al Invenţiilor de la Geneva. Că se bucură de un larg succes popular o demonstrează numărul mare de vizitatori care i-au trecut pragul în cele cinci zile de desfăşurare: peste 60 de mii.
Şi la această a 42-a ediţie, românii s-au remarcat pentru ideile lor. O echipă de cercetători din cadrul Centrului Est-European pentru Cercetare Aplicativă Interdisciplinară a obţinut Marele Premiu pentru sistemul OnAir Camera. Echipa este condusă de Mircea Tudor, el însuşi laureat, la Geneva, cu marele premiu în 2009 şi 2013.
Sistemul premiat anul acesta, achiziţionat de o companie elveţiană inclusiv cu patentul aferent, se adresează deţinătorilor de telefoane de tip smart şi constă într-un sistem de camere video capabile să urmărească mişcările utilizatorului în diverse contexte, să le recunoască şi să le monteze rapid sub forma unui film personalizat, transmis instantaneu abonatului. Reuşitele cercetătorilor şi inventatorilor români la Salonul de la Geneva nu se opresc, însă, aici!
Au mai fost distinşi cu 17 premii speciale, 18 medalii de aur, 8 de argint şi 4 de bronz. Cu alte cuvinte, au fost premiate toate cele 30 de invenţii prezentate – 24 sub auspiciile Ministerului Educaţiei Naţionale în cadrul unui stand naţional şi şase înscrise în regim independent. A fost prezentat, de exemplu, un dispozitiv dinamic de transfer al aerului, o instalaţie pentru aerarea apelor de suprafaţă sau una pneumatică pentru scuturat pomii.
Felicitări tuturor pentru aceste rezultate de excepţie. Este o dovadă în plus că cercetarea românească trebuie sprijinită!”, a scris premierul Victor Ponta pe pagina sa de Facebook. La rândul său, ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiiţifică şi dezvoltare, Mihnea Costoiu, a declarat: „Anul trecut am investit sume mari în cercetarea aplicată. Vom continua şi în programul operaţional viitor, 2014-2020. Cred, sincer, că o economie în perioadă de criză are o singură şansă, şi anume investiţia în inovare, investiţia în cercetare, într-o cercetare aplicată care să producă rapid produse şi servicii în favoarea oamenilor.”
În ultimii ani, România a obţinut numeroase premii la Geneva. La ediţia din 2013, palmaresul a cuprins 40 de medalii, dintre care 27 de aur, 12 de argint, una de bronz şi 12 premii speciale. Nu a lipsit din panoplie nici Marele premiu, obţinut cu invenţia „Metodă şi sistem de inspecţie non-intruzivă pentru avioane de toate mărimile, pentru scanarea avioanelor în scop de securitate”. Şi pentru ca pregătirile să fie făcute din timp, se ştie, deja, că ediţia de anul viitor va avea loc între 15 şi 19 aprilie.