Invazia se amână
Contrar temerilor unora dintre occidentali, nu s-a înregistrat un aflux al imigranţilor în ţările membre ale UE care au ridicat, pe 1 ianuarie, restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.
Leyla Cheamil, 03.01.2014, 13:06
Aşa-zisa invazie a românilor şi bulgarilor de care se temeau unii occidentali, după ridicarea completă a restricţiilor de pe piaţa muncii din Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2014, nu s-a produs, cel puţin în primele zile ale anului. Ultimele state care mai aplicau aceste măsuri au fost Germania, Austria, Belgia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Luxemburg, Malta şi Olanda. Printre cei mai îngrijoraţi de ridicarea restricţiilor s-au dovedit a fi locuitorii Marii Britanii, unde presa şi politicienii au creat o adevărată angoasă în ceea ce priveşte afluxul de imigranţi pe care urma să-l aduca noul an.
Imigranţi dornici sa profite de serviciile generoase de asistenţă socială. Jurnalişti de dreapta au aşteptat curioşi, la aeroportul Luton, sosirea a milioane de români şomeri, dar au avut surpriza să constate că din România au sosit doar câteva persoane, care reveneau la muncă în Regatul Unit. Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, i-a comparat pe jurnaliştii care aşteptau „valurile de migranţi români” cu personajele tragice-comice din capodopera lui Samuel Beckett Aşteptându-l pe Godot, scrie The Guardian.
La Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe a respins afirmaţiile din mass-media britanice despre o invazie a imigranţilor, prin purtătorul de cuvânt, Brânduşa Predescu, care a afirmat că Marea Britanie nu este şi nu va fi destinaţia preferată a românilor. Ea pomeneşte chiar de o campanie făţişă împotriva românilor şi bulgarilor, apreciind că unele articole din presa insulară se învecinează cu rasismul.
Libera circulaţie a persoanelor reprezintă un principiu fundamental al Uniunii Europene şi un element constitutiv al Pieţei Unice, precizează diplomatia de la Bucuresti, care împărtăşeşte poziţia de principiu a Comisiei Europene exprimată şi de comisarul european pentru muncă, Laszlo Andor. Acesta consideră că libera circulaţie a lucrătorilor mobili, cetăţeni ai statelor membre UE, produce, în fapt, efecte pozitive asupra Pieţei Unice şi asupra adâncirii integrării europene.
Laszlo Andor şi-a exprimat convingerea că facilitarea liberei circulaţii poate avea un rol în combaterea şomajului şi în diminuarea diferenţelor dintre diverse state ale Uniunii. Un alt avantaj al deschiderii totale a pieţei muncii din Uniunea Europeană pentru români şi bulgari îl reprezintă transferul de inteligenţă şi de profesionalism, consideră ambasadorul României la Paris, Bodgan Mazuru. Intr-un interviu difuzat de postul francez de televiziune BFM, el a dat ca exemplu numărul mare de medici şi asistenţi medicali români angajaţi în Franţa. Totodată, diplomatul a estimat că nu va exista un val de muncitori români, întrucât cei care au dorit să lucreze în această ţară se află deja acolo.