Inundaţiile – o problemă actuală
6% din populaţia Romaniei trăieşte în zone cu risc mare de inundaţii, motiv pentru care autoritatile au decis să elaboreze hărţile de hazard şi risc la inundaţii din ţară.
România Internațional, 11.04.2014, 13:14
Hărţile de hazard şi risc la inundaţii au fost finalizate şi acoperă 11 bazine hidrografice din România, a anuntat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române(ANAR), Vasile Pintilie. Potrivit acestuia, zonele cele mai vulnerabile din ţară din punct de vedere al inundaţiilor sunt bazinul inferior al Siretului,(estul Romaniei) zona Banatului (sud-vest) şi confluenţa dintre Prut şi Dunăre (Sud-est). De asemenea, la nivelul Capitalei, zonele inundabile sunt în vestul oraşului şi in zona lacurilor.
La rândul său, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană a precizat că o dată cu elaborarea acestor documente, România si-a îndeplinit obligaţia ca stat membru UE, de a implementa o directivă europeană privind evaluarea şi managementul riscului la inundaţii. Aceasta a fost a doua etapă, după evaluarea preliminară a riscului la inundaţii, a procesului de implementare care avea termen martie 2014.
Hărţile au fost realizate de ANAR şi de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. A fost un proiect amplu care a costat peste 40 de milioane de euro, sumă accesată din Fondul de Coeziune al UE, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu). Potrivit specialiştilor, hărţile de hazard si risc indică zonele potenţial inundabile din ţară, pagubele materiale şi umane potenţiale, activităţile economice vulnerabile din aceste zone, surse importante de poluare, obiectivele economice, culturale si sociale.
Autorităţile spun că acum au instrumentele de lucru care le vor permite să creeze nişte prognoze şi avertizări mult mai exacte, astfel încât orice inspectorat judeţean să intervină prompt si sa ia măsurile necesare. Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Vasile Pintilie: ”Suntem pregătiţi, la momentul de faţă, să anunţăm, în timp real, orice fenomen care ar putea apărea, cu efect distructiv asupra unor aşezări umane”. După întocmirea acestor hărţi, următoarea etapă este elaborarea planurilor de management al riscului la inundaţii, care are termen de finalizare pana în martie 2016.
Ministrul de resort, Doina Pană: “Pe bazine hidrografice se va judeca un plan de management, după care autoritatea locală ne va da un aviz de construire, o autorizaţie de construire dacă este într-o zonă de risc. Efectele în urma inundaţiilor să fie minimale – ăsta este scopul real al acestor hărţi”. Estimarile specialiştilor arata ca pentru lucrările de amenajare la standardele actuale ar fi nevoie de investiţii în valoare de aproximativ trei miliarde de euro.