Inundaţii în România
Inundaţiile şi alunecările de teren au afectat mai multe judeţe din sud-vestul României. Sute de case şi gospodării şi sute de hectare de teren au fost acoperite de ape şi aluviuni.
România Internațional, 16.09.2014, 12:52
Autorităţile române rămân în alertă în judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, din vestul şi sud-vestul ţării, care s-au aflat sub incidenţa codului portocaliu de inundaţii, provocate de ploile puternice. Precipitaţiile abundente din ultimele zile au produs victime şi pagube materiale importante. Sute de pompieri, jandarmi şi alte forţe de intervenţie au acţionat în zonele afectate, pentru a înlătura efectele viiturilor.
Sute de case şi gospodării, sute de hectare de teren, poduri şi podeţe au fost acoperite de ape. În judeţul Mehedinţi, apele au făcut ravagii după ce au căzut şi 150 de litri pe metru pătrat într-o singură zi. Viiturile au pătruns în gospodării, au provocat alunecări de teren şi au izolat mai multe localităţi din clisura Dunării. Drumuri judeţene şi porţiuni din drumuri naţionale au fost blocate de aluviuni.
Şoferii au avut de aşteptat ore bune pentru că circulaţia a fost paralizată complet. O situaţie dificilă se înregistrează în localitatea Eşelniţa, unde 1000 de oameni au ramas fără energie electrică şi au fost izolaţi complet, după ce aluviunile au blocat drumul national şi au rupt un pod care îi lega de Orşova, oraş aflat şi el sub ape. Traficul rutier a fost blocat după ce străzile din Orşova au fost acoperite cu mâl adus de aluviuni. De asemenea, au fost inundate şi sediile mai multori instituţii publice. Tot la Orşova, autorităţile au intervenit pentru evacuarea dintr-o şcoală a 67 de elevi, dar şi pentru salvarea a 20 de turişti care rămăseseră blocaţi pe un ponton.
Şi in Caraş-Severin a plouat foarte mult. Apele care s-au scurs de pe versanţii munţilor au pătruns în mai multe sate. În mare pericol este parcul de mori de apă de la Rudăria, cel mai mare complex de acest tip din Europa, aflat în patrimoniul UNESCO. Potrivit autorităţilor locale, două mori sunt deja grav avariate. Inundaţiile şi alunecările de teren au perturbat si traficul feroviar. Mai multe trenuri au fost anulate, unele au fost deviate, iar altele au ajuns cu întârziere la destinaţie. Din păcate, veştile nu sunt imbucurătoare, hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din judeţele Timiş şi Caraş-Severin până miercuri după-amiază.
Nu doar sud-vestul României a fost afectat de inundaţii ci şi Serbia vecină şi Croaţia. In Serbia, situaţia cea mai îngrijorătoare se inregistrează în partea de est a ţării, în timp ce în Croaţia, cea mai afectată este zona centrală. Acesta este al doilea val de inundaţii care loveşte Serbia, după cel din luna mai, soldat cu numeroase victime şi pagube materiale estimate la 1,5-2 miliarde de euro.