Inundații cu victime în România
Ploile torenţiale din ultimele zile au creat probleme mari în România, aflată în continuare sub coduri de atenționare.
Corina Cristea, 24.06.2020, 12:05
În România, viiturile formate de aversele căzute în ultimele zile au luat vieți omenești și au făcut importante pagube materiale. Aproape toate cursurile de apă din țară sunt sub cod portocaliu, respectiv galben de inundaţii până vineri, iar situația este și mai gravă în nordul teritoriului, unde hidrologii mențin codul roşu, până joi la prânz, pentru Tisa, în judeţul Maramureş, şi Prut, în judeţul Botoşani. În special pentru aceste zone, pericolul inundațiilor se menține ridicat, iar, până joi, meteorologii au plasat zonele montane, precum şi nordul, centrul, estul şi, local, sudul ţării sub cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.
Deja, în trei sferturi dintre județe s-au produs inundații, iar cei care intervin în situații de urgență au acționat pentru evacuarea apei din sute de case, curți și beciuri. Totodată, vântul puternic a doborât stâlpi de electricitate şi copaci, iar pentru degajarea acestora a fost necesară, de asemenea, intervenția salvatorilor. Zeci de persoane au fost evacuate şi relocate temporar în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale sau la rude.
Unora dintre acestea locuințele le-au fost luate de ape, altele au fost evacuate preventiv. Gospodării, grădini, culturi agricole și străzi au fost inundate, iar situația ar fi putut să fie chiar mai dramatică dacă oamenii nu ar fi fost avertizați prin sistemul RoAlert.
Tabloul este descris cel mai bine de cei direct afectați: (voce 1) ”Apa era până la genunchi. Am fost inundaţii pe două părţi din cauza pârâului – și prin grădini a venit apa, şi pe stradă.” (voce 2) “Animalele sunt în apă – porcii, calul, vaca. Nu e prima data zilele astea, dar de mult la noi în ogradă nu a fost aşa ceva. E dezastru.” (voce 3) “De câţiva ani, că asta nu e ceva nou. Trebuie un dig. Câtă muncă, câtă cheltuială şi asta se întâmplă foarte des. A intrat apa până la jumătate în case. Grădinile, nu mai zicem. Dar acum suntem necăjiţi pentru casă – mobilă, parchet, tot.”
Și unele subsoluri din orașe au fost inundate, iar în partea de nord a Capitalei sistemul de canalizare a fost, temporar, depășit de situație. Drumuri surpate, trafic rutier blocat, alunecări de teren sau circulație feroviară afectată de aluviunile acumulate – toate le regăsim în relatări ale corespondenților din țară ai Radio România.
În partea de vest a țării, cel mai afectat este județul Alba, unde precipitaţiile însemnate cantitativ au generat acumulări rapide de apă și scurgeri de pe versanţi. Sute de case şi anexe gospodăreşti, precum şi obiective economice au ajuns sub ape, iar zeci de persoane sunt sinistrate. Au fost avariate poduri şi podeţe, mai mulţi kilometri de drum naţional, drumuri judeţene şi străzi. De asemenea, a fost colmatat un pod CFR, provocând astfel întreruperea circulaţiei feroviare. Pentru remedierea situaţiei, acționează zeci de pompieri militari, jandarmi şi poliţişti, precum şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.