Între Săptămâna Patimilor şi Pesah
Majoritatea creştinilor din întreaga lume se pregătesc de Paşte, sărbătorit, anul acesta, pe 20 aprilie. De Florii, cea mai importantă sărbătoare care precede Paştele, creştinii ortodocşi şi cei romano-catolici din România au organizat pelerinaje.
Florentin Căpitănescu, 14.04.2014, 12:43
Credincioşii ortodocşi şi catolici din întreaga lume, inclusiv din România, au intrat în Săptămâna Patimilor, care se încheie cu Învierea Mântuitorului. Denumită şi Săptămâna Mare, această perioadă aminteşte de suferinţele lui Iisus Hristos şi împrejurările condamnării sale la moarte, răstignirea pe cruce, moartea şi îngroparea. Toate aceste momente sunt rememorate în biserici în slujbe speciale, numite denii.
În aceste zile, credincioşii ţin post şi îşi pregătesc casa pentru marea sărbătoare a Învierii din noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când vor merge la biserică, pentru a lua lumină. Tradiţional, Săptămâna Patimilor este prefaţată de Florii, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim. La Bucureşti, de Florii, aproximativ patru mii de preoţi şi credincioşi ortodocşi (majoritari) au participat la un pelerinaj.
Procesiunea s-a desfăşurat pe traseul dintre Mănăstirea „Radu Vodă” şi Catedrala Patriarhală, unde pelerinii au fost întâmpinaţi chiar de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (majoritară), Daniel. După ce a rostit o rugăciune de binecuvântare, Patriarhul Daniel a vorbit, în cuvântul de învăţătură, despre importanţa pelerinajului creştin. ”Pelerinajul înseamnă mărturisirea în public a credinţei, este o manifestare a dragostei creştine şi reprezintă comuniunea, dar şi o binecuvântare pentru fiecare oraş în care se desfăşoară”, a spus Patriarhul. Pelerinajul de florii – a apreciat el – înseamnă speranţă, înseamnă ieşirea din egoismul vieţii individuale. Este o chemare spre a identifica comunitatea creştină”.
Procesiuni de Florii au fost organizate în toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Romane din ţară şi din străinătate. De asemenea, peste două mii de credincioşi romano-catolici au participat, tot la Bucureşti, la procesiunea organizată de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, în timpul căreia a fost citit mesajul Papei Francisc. Pelerinajul a început la Biserica franceză „Sacre Coeur” şi s-a încheiat la Catedrala „Sfântul Iosif”, cu celebrarea Liturghiei de Florii, prezidată de Arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu.
Anul acesta, pe 20 aprilie, creştinii ortodocşi şi catolici vor sarbători împreună Paştele, prin care este marcat un eveniment fundamental al creştinismului – învierea lui Iisus Hristos, în a treia zi după răstignirea sa. La rându-le, evreii, incluisv cei din Romania celebrează de luni, timp de opt zile, Pesah-ul, prin care aminteşte de eliberarea israelienilor din robia egipteană.