Între guvernul Ponta III şi guvernul Ponta IV
Până la sfârşitul săptămânii, premierul social-democrat Victor Ponta va definitiva noua structură guvernamentală, pe care o va prezenta spre aprobare Parlamentului luni, 15 decembrie.
Ştefan Stoica, 09.12.2014, 13:36
Triumful de la prezidenţiale împotriva stângii nu a condus, aşa cum s-ar fi aşteptat, poate, analiştii politici, la creşterea apetitului liberalilor români pentru preluarea guvernării. PNL dă viitorul preşedinte, în persoana lui Klaus Iohannis, dar nu intenţionează, cel puţin pe termen scurt, să debarce PSD şi pe aliaţii acestuia din executiv. Schimbări în cabinetul de la Bucureşti vor avea, totuşi, loc, deoarece UDMR a decis să se retragă, ca răspuns la votul covârşitor al electoratului maghiar în favoarea lui Iohannis.
Chiar şi aşa, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, promite că formaţiunea sa va acorda votul de încredere noului guvern. Kelemen Hunor: “Sunt convins că, în acest moment, trebuie să meargă mai departe acest guvern, sigur, nu ştim cu cine, cu ce miniştri şi cu ce partide în continuare, mai puţin UDMR, dar, în principiu, nu avem nici un motiv să nu dăm un vot pentru a învesti Guvernul Ponta 4”.
Kelemen Hunor a adăugat că UDMR va intra în opoziţie, dar va vota proiectele importante pentru România, legate de economie, locuri de muncă, stat de drept.
Din cea de-a patra formulă de guvern Victor Ponta va lipsi UDMR, dar în componenţa ei se vor afla aliaţii mai vechi ai social-democraţilor, cei de la Uniunea Naţională pentru Progresul României şi Partidul Conservator, care au fost alături de PSD în bătăliile electorale din acest an, adică la europarlamentare şi prezidenţiale.
Celor două formaţiuni li se adaugă, acum, Partidul Liberal Reformator, o grupare liberală dizidentă creată în jurul preşedintelui Senatului, fostul premier PNL Călin Popescu Tăriceanu. Acesta declara, recent, că PLR – formaţiune deocamdată neînregistrată juridic, dar de voturile căreia depinde soarta majorităţii guvernamentale – nu va fi un substitut pentru UDMR, care a deţinut portofoliile Culturii şi Mediului, ci îşi doreşte ministere mai grele, din zona economico- financiară. Negocierile asupra portofoliilor şi asupra unui program de guvernare valabil până în 2016, anul alegerilor legislative, sunt în derulare.
Priorităţile cabinetului Ponta 4 ar fi, potrivit premierului, revizuirea Constituţiei, Codul electoral, descentralizarea şi organizarea administrativ-teritorială. În pofida primelor pronosticuri de după pierderea alegerilor prezidenţiale, sunt toate şansele ca PSD să rămână la cârmă, cu Victor Ponta în fruntea executivului. Un respiro politic la care, în primele zile după înfrângerea în lupta pentru funcţia supremă, liderul social-democrat abia dacă îndrăznea să spere.