Între Crăciun şi Anul Nou
Cea mai luminoasă sărbătoare a creştinătăţii a fost trăită în pace şi destindere de milioane de români. Crăciunul este însa preludiul manifestărilor exuberante de Anul Nou.
Valentin Țigău, 27.12.2013, 13:11
In Romania, unde, conform ultimului recensamant, 98 la suta din populatie se declara crestina, Craciunul reprezinta, alaturi de Paste, cel mai important eveniment religios al anului. Este o sarbatoare a familiei cand, adunati in jurul bradului impodobit, oamenii isi fac daruri si se bucura de clipele petrecute impreuna la masa pe care, traditional, se asaza mancaruri din carne de porc, cozonac si fructe. De Craciun, cete de colindatori vestesc nasterea lui Isus Hristos, intr-o varietate de datini si obiceiuri demne de patrimoniul cultural universal.
Multi romani au profitat de cele doua zile libere pentru a calatori in locuri in care a nins, urcand, de exemplu, la peste 2000 de metri, in Carpatii Meridionali unde, la Balea-Lac, se afla singurul hotel de gheata din tara. Anul acesta, hotelul a fost construit in stil baroc si evoca personalitati ale epocii – Voltaire, Moliere, Maria-Antoaneta, Bruckenthal. Numerosi credinciosi crestini au fost prezenti la slujba de Craciun oficiata la catedrala Patriarhiei Ortodoxe Romane sau la catedrala Mitropoliei Catolice din Bucuresti. Patriarhul Daniel, al BOR i-a indemnat pe romani sa nu-si piarda bogatia sufleteasca a credintei si generozitatii iar mitropolitul romano-catolic Ioan Robu i-a rugat sa mediteze la cuvantul lui Dumnezeu.
In cea de-a doua zi a Craciunului, credinciosii ortodocsi au fost chemati sa participe la sarbatoarea soborului Sfintei Maria si a Sfantului Nicodim, la manastirea Tismana (sud-vest) . Tismana este unul dintre cele mai vechi locasuri monastice construite pe teritoriul Romaniei (sec al XIV-lea) dupa crestinarea locuitorilor de pe aceste meleaguri de catre apostolul Andrei. Si pentru militarii romani aflat in misiuni internationale de mentinere a pacii, Craciunul si-a pastrat semnificatia traditionala, chair daca magia sarbatorii a fost traita in conditii specifice de catre cei aproape 1200 de militari aflati in Afganistan, in Bosnia-Hertegovina, in Kosovo ori pe continentul african.
Cea mai luminoasa sarbatoare a crestinatatii a fost de asemnea, un prilej de a transmite mesaje natiunii pentru presedintele Romaniei, Traian Basescu, care le-a urat compatriotilor să fie mai buni şi să se gândească mai mult la semeni, în special la cei care au nevoie de compasiune şi solidaritate. Un mesaj de incurajare adresat romanilor, inclusiv celor din provincia istorica Basarabia si din intreaga lume a venit si din partea celui mai longeviv monarh al Europei, fostul rege Mihai al Romaniei. El le doreste acestora sarbatori fericite, pace sufleteasca si motive de mandrie, ca romani.