Interes crescut pentru vaccinare
Tot mai mulți români aleg să se imunizeze antiCovid, pe fondul numărului mare de îmbolnăviri și al situației dramatice din spitale.
Corina Cristea, 26.10.2021, 11:15
O contribuție importantă la menținerea ritmului ridicat de imunizare din România în ultimele zile o au maratoanele de vaccinare. Unul dintre acestea, organizat la sfârșitul săptămânii trecute în București – unde se înregistrează cea mai mare rată de vaccinare, dar și cel mai mare număr de noi îmbolnăviri zilnic – a funcționat în șase centre, dispuse în toate sectoarele capitalei. Iar bilanțul fiecărei zile a depășit cu mult cifrele privind imunizarea raportate în ultima perioadă, când, oricum, pe fondul numărului mare de decese, îmbolnăviri și internări, tot mai multe persoane s-au prezentat la centrele de vaccinare.
România a ajuns la 40% din populația de peste 18 ani imunizată anticovid, a anunțat coordonatorul campaniei naționale, medicul Valeriu Gheorghiță, care a precizat că astfel de evenimente vor fi organizate și în perioada următoare, cu scopul atingerii pragului de 70% din populație vaccinată până la sfârșitul anului:
”Vom organiza la fiecare sfârșit de săptămână un maraton de vaccinare în municipiul București, identificând un centru de vaccinare care să aibă program extins, tocmai de aceea, până la finalul anului, sperăm să atingem acel prag de imunizare colectivă prin vaccinare. Lansez pe această cale invitația tuturor Universităților de Medicină și Farmacie din țară, de asemenea, tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică, ca în marile orașe să organizăm astfel de evenimente de vaccinare. În ultimele zile am deschis progresiv noi centre de vaccinare, noi cabinete de vaccinare, și sperăm ca în următoarea perioadă să ajungem la peste 150 de mii chiar 200 de mii de doze administrate în fiecare zi.”
“În cele 3 zile, la Maratonul vaccinării din Bucureşti oamenii au arătat deschidere pentru vaccinare atunci când am mers către ei. Aceste evenimente trebuie replicate şi în localităţile mai mici”, a declarat și Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii.
Între timp, un maraton de vaccinare în primele două zile ale acestei săptămâni a fost organizat și în șase spitale militare care sunt centre regionale de depozitare a vaccinurilor anticovid. Menținerea deschisă non-stop a centrelor din Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Brașov și Timișoara reprezintă una dintre modalitățile prin care Ministerul Apărării Naționale a marcat anul acesta Ziua Armatei. Specialiștii și autoritățile de pretutindeni reiterează faptul că vaccinarea este soluția pentru stoparea pandemiei.
Între timp, la Bruxelles, Comisia Europeană a stabilit un portofoliu de 10 mijloace terapeutice care ar putea fi eficiente în tratamentul împotriva COVID-19. Împărţite în trei categorii – anticorpii virali monoclonali, care sunt cei mai eficienţi în stadiile timpurii ale infecţiei, antivirale orale, pentru utilizare cât mai rapidă după infectare, şi imunomodulatori, pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi – acestea vor fi disponibile cât mai rapid posibil în întreaga Uniune, cu condiţia ca siguranţa şi eficacitatea lor să fie confirmate de Agenţia Europeană pentru Medicamente.