Intemperii severe în România
Vreme severă în România, împărțită între furtuni și caniculă.
Leyla Cheamil, 14.06.2024, 12:30
Fenomene meteorologice extreme s-au produs, în ultimele zile, în România, care s-a aflat sub incidența unor coduri roșu, portocaliu, galben de vreme severă. Ploile torenţiale, vijeliile şi grindina au produs pagube importante joi seară, în mai multe judeţe din sudul şi vestul ţării.
O alertă de vreme severă imediată a fost emisă şi pentru Bucureşti şi Ilfov. În capitală a căzut grindină de dimensiuni medii. Vântul a bătut cu putere, rafalele atingând o viteză de până la 90 km/h. S-au înregistrat, de asemenea, ploi torenţiale şi descărcări electrice, iar populaţia a primit mesaje RO-Alert să nu iasă din case din cauza intemperiilor.
Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență au intervenit pentru înlăturarea copacilor de pe carosabil şi evacuarea apei. Vremea severă a afectat şi traficul pe Aeroportul internaţional Otopeni, unde unele curse au fost redirecţionate spre alte aeroporturi.
In mai multe județe, drumuri naţionale au fost blocate de copacii rupţi de vânt. La Craiova (sud), au fost evacuate parcurile, iar pasajele au fost închise. Furtuna a inundat mai multe străzi şi a fost oprită circulaţia tramvaielor. In județul Mehedinți, din sud-vest, furtuna de o violenţă extremă, cu rafale de vânt de 70-80 km/h şi grindină de mărimea unui ou de porumbel, a spulberat acoperişuri şi a rupt zeci de copaci care au căzut pe autoturisme. Au fost smulse şi acoperişurile a două şcoli. În zonele rurale, grindina a distrus sute de hectare de grâu şi orz care erau aproape de recoltat, dar şi culturi de porumb, floarea-soarelui, legume, vii şi pomi fructiferi.
Mai multe zone din sudul României s-au aflat și sub cod galben și portocaliu de temperaturi ridicate şi disconfort termic. Indicele temperatură-umezeală (ITU) s-a situat în jurul valorii de 80 de unităţi. Este o vară atipică, cu fenomene meteo extreme grindină, ploi torenţiale şi temperaturi caniculare, spun specialiștii, care se aşteaptă ca acestea să se accentueze în perioada următoare.
Experții estimează că anul acesta va fi, din punct de vedere al fenomenelor extreme, cel mai dur an din 2016 până în prezent. Ei sunt de părere că, cel puțin în acest an, fenomenele sunt uşor atipice faţă de anii anteriori, pentru că sunt mult mai bine dezvoltate şi cu o încărcătură de grindină de dimensiuni mult mai mari faţă de anii trecuţi.
De la începutul acestui sezon, care a debutat pe 15 aprilie, au fost lansate 94 de rachete anti-grindină, care au avut eficienţă în combaterea acestui fenomen. Utilizarea sistemului a fost vehement contestată de unii fermieri, care au susţinut că lansarea rachetelor antigrindină duce la diminuarea sau la stoparea ploilor, situaţie neconfirmată însă de studiile ştiinţifice.