Integrarea europeană, în Constituţia Republicii Moldova
Noua Constituţie a Republicii Moldova, modificată prin referendumul din 20 octombrie, a fost publicată în Monitorul Oficial de la Chişinău.
Daniela Budu, 15.11.2024, 11:33
Republica Moldova a adoptat integrarea în Uniunea Europeană ca obiectiv strategic, prin modificarea Constituției. Decizia, aprobată prin referendum pe 20 octombrie, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Magistraţii Curţii Constituţionale au confirmat pe 31 octombrie rezultatul referendumului, după ce Comisia Electorală Centrală a decis că acesta a fost valabil, prezenţa la urne fiind de puțin peste 50%. Referendumul a fost organizat la iniţiativa preşedintei Maia Sandu, care a câștigat un nou mandat în urma alegerilor de luna trecută.
Astfel, în noua formulă, Legea Fundamentală prevede că integrarea în Uniunea Europeană este un obiectiv strategic al statului, parcursul european este ireversibil, iar identitatea poporului Republicii Moldova este europeană. Noua variantă a Constituţiei include şi faptul că limba română este limba oficială de stat în Republica Moldova. Analiştii susţin că, deşi forţele pro-Kremlin ar putea încerca să saboteze integrarea europeană a statului vecin, devenită acum obiectiv strategic, este greu de crezut că vor putea să constituie în timpul rămas o majoritate.
Analistul politic Andrei Curăraru explică: “Este clar că forţele pro-Kremlin vor opta pentru o campanie dură. S-ar putea să avem sabotări la diferite aspecte legate de implementarea cadrului de negocieri cu Uniunea Europeană prin manifestaţii publice, mitinguri, proteste care pot deveni violente, să arate inclusiv Bruxelles-ului că Republica Moldova, de fapt, nu este atât de pro-europeană şi că modificarea Constituţiei nu schimbă esenţial situaţia din ţară”.
La rândul său, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale de la Chișinău, Alexandru Tănase, consideră că modificarea Constituţiei cu prevederile votate la referendum este o decizie şi o dispoziţie doar a Curţii Constituţionale. Alexandru Tănase: “Atâta timp cât Curtea Constituţională, ca singura autoritate de jurisdicţie constituţională, care are competenţa de a verifica constituţionalitatea modificărilor în Constituţie, a hotărât că această modificare este una legală şi legitimă, nu văd pe cine ar deranja punctul de vedere al Kremlinului sau al altcuiva. Speculaţii vor fi făcute mereu, ei vor încerca mereu să compromită orice este legat de parcursul european al Republicii Moldova, dar asta nu înseamnă că are vreun impact practic sau poate să pună în discuţie procesul de amendare a Constituţiei.”
Între timp, Chișinăul anunță o serie de măsuri şi reforme după ce, spun autoritățile moldovene, a fost ţinta unei operaţiuni de dezinformare şi cumpărare de voturi la alegerile prezidenţiale şi referendumul privind parcursul european al statului. Luni, preşedinta Maia Sandu va organiza consultări cu partidele politice pe tema reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei electorale, după ce, acum o săptămână, Consiliul Suprem de Securitate a pus în discuţie fraudarea alegerilor.