Întâlnirea ministrului Angel Tîlvăr cu liderii românilor din zona Odessa
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit cu liderii comunităţii româneşti din regiunea Odessa şi cu reprezentanţi ai mass-media de limba română.
Eugen Cojocariu, 25.04.2015, 14:21
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr s-a întâlnit vineri cu liderii comunităţii româneşti din regiunea Odessa şi cu reprezentanţi ai mass-media de limba română, la sediul Consulatului General al României.
Ministrul Tîlvăr a prezentat misiunea şi activitatea desfăşurată de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni în sprijinul comunităţilor româneşti, atât prin susţinerea proiectelor mediului asociativ în cadrul sesiunilor de finanţare, cât şi prin acţiunile proprii programate în acest an.
Demnitarul român a amintit amenajarea Casei memoriale „Aron Pumnul” din Cernăuţi şi organizarea în incinta acesteia a unui muzeu în memoria lui Mihai Eminescu, precum şi programul de tabere ARC” pentru copii şi tineri etnici români din afara graniţelor. Totodată, ministrul delegat i-a încurajat pe reprezentanţii comunităţii româneşti să dezvolte şi să depună, în cadrul celei de-a două sesiuni de finanţare din 2015, proiecte cât mai diverse şi mai bine fundamentate şi a exprimat dorinţa de a iniţia modificarea cadrului legislativ în vigoare, astfel încât acesta să permită un acces mai bun al mediului asociativ românesc la resursele puse la dispoziţie de către statul român.
Liderii comunităţii româneşti din regiunea Odessa au adus în discuţie preocupările legate de sprijinirea învăţământului în limba română şi de multiplicarea schimburilor între instituţii de învăţământ superior din România şi entităţi similare din Ucraina, atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru studenţii etnici români. Au mai fost prezentate aspecte legate de numărul burselor acordate tinerilor din comunitate, precum şi interesul existent cu privire la înfiinţarea unui centru cultural în raionul Ismail, ca factor suplimentar de conservare a elementelor identitare ce definesc comunitatea.
Pe agenda discuţiilor au figurat şi chestiuni legate de stadiul în care se află procesul de organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni. Ministrul delegat Angel Tîlvăr a precizat implicarea Comisiilor de specialitate din Parlamentul României în elaborarea metodologiei de desemnare a participanţilor la acest eveniment extrem de important pentru românii din întreaga lume, subliniind totodată faptul că DPRRP – MAE îşi va îndeplini rolul prevăzut de lege şi va asigura suportul logistic pentru bună desfăşurare a acestei manifestări.
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a avut vineri o întrevedere şi cu reprezentanţii Consiliului orăşenesc din localitatea Belgorod¬Dnestrovski (Cetatea Albă), precum şi cu reprezentanţi ai asociațiilor românești din regiune și cu reprezentantul asociației romilor din Cetatea Albă.
În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă modalităţile prin care statul român, prin intermediul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, îi sprijină pe românii din afara granițelor în vederea păstrării identităţii lingvistice şi spirituale a acestora. Ministrul delegat a apreciat modul de organizare al comunității românești din localitățile vizitate și a apreciat eforturile depuse de mediul asociativ din sud-vestul Ucrainei. De asemenea, a subliniat importanța pe care autoritățile locale o au în procesul de recunoaștere și de sprijinirea a acestora, solicitând, în context, susținerea învățământului în limba română.