Întâlnire cu românii din Italia
"Datoria politicienilor e să găsească soluţii pentru reîntoarcerea în ţară a românilor aflaţi în diaspora."
Roxana Vasile, 15.02.2024, 10:54
„Datoria politicienilor este de a găsi soluţii pentru reîntoarcerea în ţară a românilor aflaţi în diaspora”, a declarat miercuri, la Roma, premierul Marcel Ciolacu. El s-a întâlnit, la sediul Primăriei din Roma, cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Italia, după ce, în prealabil, a avut o întrevedere cu primarul oraşului, Roberto Gualtieri.
În Italia există peste un milion de români, iar media lor de vârstă este de 34-35 de ani – a precizat premierul, tot potrivit căruia Italia este al doilea mare partener al României din Uniunea Europeană, cu relaţii comerciale de peste 20 de miliarde de euro anul trecut, iar reprezentanţii diasporei române sunt pe locul doi la numărul de companii pe care le-au înfiinţat în Peninsulă. „Nici nu ştii, ca prim-ministru, dacă este o bucurie sau nu” – a exclamat Marcel Ciolacu.
Chiar dacă în România este contabilizat, în prezent, cel mai mare număr de angajaţi activi – peste 5,7 milioane – există, totuși, o criză a forţei de muncă. Or, în acest context, premierul Ciolacu a făcut apel la românii din Italia să se reîntoarcă acasă măcar pentru o perioadă de timp, pentru a ajuta la dezvoltarea țării-mamă, dată fiind experienţa pe care au dobândit-o în Italia timp de zeci de ani, atât de necesară și în România.
Țara – a întărit premierul – traversează un moment important, legat de atragerea fondurilor europene, inclusiv prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. De asemenea, reformele prevăzute în PNRR, dacă sunt puse în aplicare, pot face ca România să se dezvolte, din punct de vedere administrativ, la fel ca celelalte state europene.
Or, „România nu mai are voie să piardă nicio clipă şi sub nicio formă acest ultim tren” – le-a transmis românilor din Italia premierul Marcel Ciolacu, care s-a declarat conştient de faptul că, pentru a facilita reîntoarcerea lor în ţară, este nevoie de îmbunătăţirea substanţială a serviciilor publice la care sunt restanțe – de exemplu, sănătatea și învățământul.
Facilitată și de eforturile autorităţilor italiene, integrarea comunităţii româneşti în Italia este excelentă, iar contribuția ei la dezvoltarea Italiei este foarte importantă. „Faptul că relaţiile româno-italiene sunt la un nivel excelent astăzi se datorează şi eforturilor compatrioţilor noştri, atât în plan profesional, dar şi personal, comunitatea românească având un rol de cea mai mare importanţă în relaţia bilaterală.” – a întărit ambasadoarea României la Roma, Gabriela Dancău.
Reprezentând cea mai numeroasă comunitate de străini din Peninsulă, majoritatea covârșitoare a românilor de acolo păstrează, însă, legătura cu ţara de origine, inclusiv spiritual. De aceea, în discuţia purtată cu edilul Romei, Roberto Gualtieri, premierul Marcel Ciolacu a transmis că una dintre aşteptările românilor este să aibă propria catedrală ortodoxă în Capitala italiană.