Insolvenţa personală şi francul elveţian
Criza provocată de recenta apreciere a francului elveţian a afectat zeci de mii de români care s-au imprumutat în această valută. Pentru a veni în sprijinul lor, Parlamentul de la Bucureşti vrea să adopte cât mai urgent un proiect de lege privind insolven
România Internațional, 21.01.2015, 12:27
România este una printre puţinele ţări europene care nu au o lege a insolvenţei personale. Proiectul de lege pe aceasta temă a trecut de Senat, iar de miercuri a intrat în dezbaterea Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, pe fondul crizei provocate de recenta apreciere record a francului eleveţian, situaţie ce pune în dificultate zeci de mii de români care au credite în această monedă. Anterior, opoziţia liberală solicitase convocarea unei sesiuni extraordinare a Legislativului pentru aprobarea acestui proiect menit să-i ajute pe românii cu credite în valută. Inainte de a intra în dezbaterea plenului, Comisia va întocmi un raport asupra proiectului. Urgentarea acestui proces legislativ a fost acceptată de toate formaţiunile politice, atat de la putere cât şi din opoziţie.
Preşedintele Comisiei, conservatorul Bogdan Ciucă spune că, în acest moment, există patru iniţiative legislative pe această temă, iar deputaţii jurişti vor prelua elementele pozitive şi le vor comasa într-un singur act normativ, care va fi trimis în plenul Camerei, probabil săptămâna viitoare.
Bogdan Ciucă: Cred că un termen rezonabil, cu ceva efort, dar rezonabil de a emite acest raport va fi probabil marti. Vom contopi, dacă vreţi, cele patru proiecte într-unul singur. Trei vor fi respinse. Părţile bune din acele proiecte ce vor fi respinse vor deveni amendamente la proiectul pe care vom lucra”.
Deputatul PDL, fostul ministru de finante, Gheorghe Ialomiţianu afirmă că Legislativul poate veni în sprijinul celor afectaţi de creşterea francului elveţian, prin adoptarea rapidă a legii insolvenţei personale. El a explicat modul în care această lege îi ajută pe cei care nu îşi mai pot plăti creditele, inclusiv din cauza pierderii locului de muncă. Gheorghe Ialomiţianu: ”În primul rând, persoanele fizice nu vor mai fi executate, adică să îşi piardă casa sau să fie obligate să ramburseze ratele la aceste cursuri valutare foarte mari. Se poate renegocia datoria. Persoanele fizice vor plăti în funcţie de capacitatea de plată”.
Şi Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor analizează posibilitatea extinderii şi la debitorii în franci elveţieni a prevederilor ordonanţei adoptată anul trecut, care acordă deduceri fiscale pentru restructurarea creditelor în cazul persoanelor cu venituri sub 2200 de lei brut (circa 450 de euro). Clienţii cu credite în franci elveţieni solicită Guvernului şi Parlamentului adoptarea de urgenţă a unui act normativ prin care băncile să convertească în lei creditele în valută la cursul de schimb de la momentul acordării plus maxim 20%, la o dobândă similară şi fără garanţii suplimentare.