Inițiative pentru recuperarea consumatorilor de droguri
Autoritățile din România propun măsuri pentru a sprijini victimele consumului de droguri.
Leyla Cheamil, 19.09.2023, 10:26
Traficul de droguri a crescut constant în România, iar media de vârstă a consumatorilor de substanțe psihoactive scade alarmant. Rapoartele DIICOT arată că, în ultimul deceniu, cauzele de soluționat s-au triplat – de la circa 7.000 în urmă cu 10 ani la mai mult de 21.000 anul trecut. Numărul persoanelor arestate a crescut de 1,5 ori, iar cel al persoaneor judecate de 2,5 ori. În ceea ce privește vârsta consumatorilor, cifrele DIICOT din 2022 arată că aceasta a scăzut la 11 – 14 ani. Substanța cea mai frecvent consumată a fost canabis.
Ministrul Justiţiei, liberala Alina Gorghiu, spunea, recent, că, în țară, sunt numeroși consumatori de droguri, după cum rezultă din statisticile Agenţiei Naţionale Antidrog, iar aceşti oameni nu pot fi băgaţi cu toţii la închisoare pentru consumul acestor substanţe, ci trebuie ajutaţi să scape de această problemă. Alina Gorghiu a arătat că procurorii DIICOT sunt copleşiţi, în prezent, de numărul foarte mare de dosare pe tematica droguri, însă cele mai multe dintre aceste dosare sunt pentru deţinerea de cantităţi mici, pentru consum propriu. Aceasta a adăugat că este vorba, în cele mai multe din aceste cazuri, de tineri şi, dacă nu au antecedente, se dispune de către procuror neînceperea urmăririi penale.
Pe de altă parte, legislaţia nu poate impune ca aceşti tineri să fie evaluaţi şi consiliaţi de către specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, iar cei mai mulţi dintre ei nici nu acceptă această evaluare, după cum a mai spus ministrul Justiţiei. Pentru prevenirea și combaterea substanțelor psihoactive, dar și pentru acordarea de asistență medicală, parlamentarii liberali au venit cu o serie de propuneri. Ei vor înfiinţarea a cel puţin opt centre regionale comunitare terapeutice, care să vină în sprijinul victimelor consumului de droguri, dar şi crearea unui registru naţional al traficanţilor, pe modelul registrului agresorilor sexuali.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a precizat: Acest registru va reprezenta un mijloc de cunoaştere, de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni în sfera traficului ilicit de droguri, adică, am putea să ştim localitatea, deplasarea, modalitatea în care trafichează acele droguri, mijlocul folosit. Aceste date pot fi transmise cu celeritate tuturor agenţilor de poliţie, altor organizaţii care aplică legea competentă locului de destinaţie. În opinia noastră reprezintă o soluţie în vederea asigurării prevenţiei recidiveiˮ.
Tot în vederea combaterii consumului de droguri, Senatul, ca primă cameră sesizată, a respins o propunere legislativă care prevedea dezincriminarea deţinerii de canabis în limita a 3 grame pentru consum propriu. Propunerea viza înlocuirea sancţiunilor penale cu amendă contravenţională cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei.