Iniţiativă guvernamentală privind vaccinarea
Guvernul de la Bucureşti a aprobat proiectul de lege care instituie obligaţia vaccinării copiilor.
Mihai Pelin, 10.08.2017, 12:30
În România, vaccinarea copiilor va fi obligatorie, potrivit unui act normativ adoptat de guvern. Imunizarea va fi făcută cu vaccinurile prevăzute în calendarul naţional, precum şi cu cele administrate în cazul unor epidemii, când va fi vizată întreaga populaţie sau doar unele grupuri. Proiectul legii va merge spre dezbatere în Parlament şi urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018. Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine parinţilor, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecţie specială.
Consimţământul pentru vaccinare se presupune ca fiind dat, iar refuzul se va face în scris. Proiectul de lege prevede şi înfiinţarea unui grup tehnic de coordonare a activităţilor de vaccinare la Ministerul Sănătăţii, care va elabora şi o strategie naţională în acest sens. Totodată, în judeţe şi în Bucureşti vor fi înfiinţate comisii de vaccinare care vor supraveghea acest proces. Actul normativ mai stabileşte şi constituirea unui stoc de rezervă de vaccinuri care va fi folosit în situaţii speciale.
Ministrul de resort, Florian Bodog, a prezentat noi date privind vaccinarea copiilor: “În ultima lună au fost vaccinaţi 67.000 de copii, iar în jur de 43.000 nu au fost găsiţi la domiciliu; pe de o parte, datorită faptului că suntem în perioada de vacanţă, pe de alta, pentru că sunt mulţi copii care sunt plecaţi în străinătate. Ei vor fi, însă, căutaţi din nou. Avem o rată de refuz a vaccinării de 12%.”
Potrivit legii, la data înscrierii într-o colectivitate, instituţia are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de catre medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B. În prezent, foarte mulţi părinţi refuză vaccinarea.
Temerile lor sunt legate de eventualele efecte secundare pe care le-ar putea avea vaccinurile asupra celor mici, pe fundalul informaţiilor vehiculate în mass-media. În spiritul misiunii sale publice, Radio România s-a alăturat demersurilor de informare despre beneficiile vaccinării şi a derulat o campanie de informare prin care a atras atenţia despre pericolele la care sunt expuşi copiii ai căror părinţi refuză vaccinarea, în condiţiile în care circa 180.000 dintre micuţi nu sunt imunizaţi împotriva rujeolei. De altfel, România se confruntă cu cea mai mare epidemie de rujeolă din ultimii ani. Peste 30 de persoane au murit din septembrie anul trecut, când s-a declanşat epidemia, iar câteva mii s-au îmbolnăvit.