Iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”
Cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie ar putea să-și piardă dreptul de a fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în parlament şi în funcţia de preşedinte al României.
Eugen Coroianu, 15.07.2020, 12:05
Camera Deputaţilor de la București a adoptat, marți, în regim de urgență și cu un larg consens politic, propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, Fără penali în funcţii publice.
Aceasta prevede ca cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poate fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în parlament şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.
Liderul USR, Dan Barna, a vorbit despre un moment istoric şi a reamintit că formaţiunea sa a susţinut insistent ca această iniţiativă să fie dezbătută cât mai repede. El a subliniat că, astfel, se face un pic de dreptate morală României:
Astăzi, o frază foarte simplă devine realitate. Nu mai este posibil să intri în instituţii publice cu o condamnare în istoric şi să pretinzi că ai justificarea morală să conduci acea instituţie.
Barna a mai spus că milionul de oameni care au semnat această iniţiativă contează în sfârşit și că aceasta reprezintă o eliminare a sfidării din viaţa publică.
La rândul său, PNL afirmă că a susţinut proiectul de lege în speranţa că va rămâne o iniţiativă cetăţenească şi nu va fi transformată politic. Liderul deputaţilor liberali, Florin Român: Ca şi semnatar al acestei iniţiative, ca şi om care am ajutat la strângerea de semnături, mi-aş fi dorit ca această iniţiativă să nu fie pătată politic, pentru că cei care au semnat au avut un cap de tabel fără sigle de partid, fără doctrine. Se spunea foarte clar doar că cetăţenii îşi doresc acest lucru.
Liderul grupului PSD, Alfred Simonis, a vorbit despre consens politic şi responsabilitate în luarea deciziilor importante. În opinia sa, prin această iniţiativă se poate recâştiga încrederea cetăţenilor în clasa politică:
În acest moment avem această ruptură care se reflectă în capitalul scăzut de încredere în oamenii politici. Partidul Social Democrat, ca prima forţă politică a României, are chiar obligăţia să fie chiar vârf de lance în schimbarea relaţiei dintre cetăţeni şi oamenii politici.
PMP subliniază, la rândul sau, că este un proiect care nu are culoare politică, iar important este ca acest principiu să devină cât mai repede lege pentru a fi aplicată. Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului, iar Potrivit Constituţiei pentru a deveni lege trebuie validată printr-un referendum organizat în 30 de zile de la adoptarea în camera superioară a Parlamentului. USR consideră că ar fi o variantă foarte bună că referendumul să aibă loc în aceeaşi zi cu alegerile locale, prevăzute pentru 27 septembrie, pentru a ţine cont de situaţia sanitară din ţară privind răspândirea COVID-19.