Îngrijorările românilor la final de an
Mai mult de jumătate dintre români cred că 2024 a fost mai rău decât 2023 pentru România din punct de vedere economic, potrivit unui sondaj IRES.
Corina Cristea, 30.12.2024, 12:00
Unul din patru români este nemulţumit de felul în care trăieşte în prezent, iar un procent similar nu a avut în anul care se încheie nici măcar un singur motiv de mare bucurie, relevă un sondaj IRES.
Datele arată că pentru trei din zece români anul 2024 a fost, din punct de vedere financiar, mai bun decât 2023, iar tot pentru atâția a fost mai rău decât precedentul. Astfel, creșterea economică măsurată prin PIB per capita nu se regăsește în buzunarele tuturor și nici nu se vede pe toate mesele de sărbători.
De altfel, pe tot parcursul acestui an, așa cum arată și Eurostat, cea mai mare inflație înregistrată în țările membre ale UE a fost în România, iar cele mai recente date ale INS pe tema evoluției prețurilor de consum arată că rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna noiembrie 2024, la 5,11%, de la 4,67% în octombrie.
În ceea ce privește starea de sănătate, pentru mai bine de un sfert (28%) dintre respondenți 2024 a fost mai rău decât 2023, arată sondajul IRES, în timp ce situația la locul de muncă a fost mai rea pentru 25% dintre respondenți comparativ cu anul precedent.
La capitolul încredere în profesii, pompierii sunt în continuare cel mai bine poziționați (92%), urmați de specialiștii în IT (71%), ingineri (69%), asistenții medicali (67%), medici (63%). Cu circa 55 de procente regăsim apoi ofițerii de armată, preoții, funcționarii bancari, economiștii și profesorii. Pe ultimul loc sunt, și în acest an, politicienii – doar unul din zece români are multă și foarte multă încredere în aceștia.
Întrebaţi care este evenimentul pe care îl consideră că ar fi afectat preponderent negativ România în 2024, mai mult de patru din 10 români indică anularea turului întâi al alegerilor prezidenţiale prin decizia Curţii Constituţionale. Peste 60% cred că această decizie a fost proastă, în timp ce o treime o consideră bună. De altfel, decizia Curții Constituționale a României de a anula turul întâi al alegerilor prezidentiale este considerat de cei mai mulți dintre respondenți (28%) drept evenimentul anului în România.
Apoi, intrarea completă a României în Schengen de la 1 ianuarie 2025 și clasarea candidatului independent Călin Georgescu – extremist și admirator al lui Vladimir Putin – pe prima poziție în turul întâi al alegerilor prezidențiale sunt, la egalitate, indicate de câte 18% dintre participanții la sondaj drept decizii importante.
Creșterea pensiilor reprezintă evenimentul anului pentru 14% dintre respondenți, în timp ce reușitele sportive din acest an (medaliile obținute de sportivi români la Jocurile Olimpice de la Paris, parcursul Naționalei de Fotbal la UEFA EURO 2024, medaliile obținute de David Popovici la Paris) se clasează pe locurile 5, 6 și 7.
Studiul a fost realizat telefonic, în perioada 17-20 decembrie, pe un eşantion de 964 de persoane şi are o marjă de eroare de +/- 3,3%.