Îngrijorări privind piaţa energiei
Facturile românilor din această iarnă ar putea fi mai mari, în urma creșterii prețului gazelor.
Leyla Cheamil, 25.08.2021, 11:44
Ultimele evoluții de pe piața energiei provoacă îngrijorări în rândul consumatorilor și mai ales printre cei vulnerabili. Datele publicate în urmă cu două săptămâni de Institutul Naţional de Statistică din România arată că energia electrică și gazele naturale s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Astfel, în intervalul iulie 2020 – iulie 2021, preţurile la energie electrică au urcat cu 24,65%, iar la gaze naturale cu 20,55%. În iarna care vine, românii ar putea plăti cele mai mari facturi la gaze naturale din istorie, consecință a creşterii semnificative a preţurilor la bursă. Preţul gazelor va atinge un maxim istoric, ceea ce va determina creşterea numărului consumatorilor vulnerabili şi va afecta întreaga industrie, indică o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă. Conform datelor, prețul mediu va fi de 450 de dolari mia de metri cubi pentru toţi consumatorii din țară.
Preşedintele Asociaţiei, Dumitru Chisăliţă Nivelul de sărăcie energetică sau raportul între preţ şi salariu ne va duce undeva la nivelul anilor 2010. Dacă facem o analiză pe ce s-a întâmplat, în 107 ani de zile la consumatorul final în dolari echivalent este cea mai mare factură care există de când se folosesc şi se vând gaze naturale, în România, din 1914. Pericolele pe care le văd eu în momentul de faţă, adică faptul că se închid societăţi comerciale, faptul că în momentul în care se închid societăţile comerciale, apar şomerii, şomeri trebuie plătiţi, TVA, impozit pe venit, impozit pe sănătate, impozit pe muncă – nu se mai întoarce în bugetul de stat, deci el va fi viciat de această problemăˮ.
Închiderea unei industrii deschide porţile către importuri, a atras atenția Dumitru Chisăliţă. Importurile înseamnă deficit de balanţă comercială, ceea ce înseamnă foarte multe probleme de natură macroeconomică care vor apărea în această zonă, a adăugat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
În ceea ce-i privește pe consumatori, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, recent, că Legea consumatorului vulnerabil ar putea intra în vigoare în această iarnă. Actul normativ îi va ajuta cu bani pentru încălzire pe cei care au venituri mici. Pe maginea acestui subiect au discutat premierul, ministrul Energiei, reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei și ai Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, în contextul scumpirilor din ultima vreme la energia electrică şi gaze. Virgil Popescu i-a îndemnat pe cei care nu au semnat, încă, un contract cu furnizorul, să aleagă cea mai bună ofertă de pe piața concurențială liberă, pentru a beneficia de prețuri mai bune. La rândul său, premierul Florin Cîţu a dat asigurări că Legea Consumatorului vulnerabil va fi aprobată cât mai rapid în Parlament. El susţine că va exista o compensare în această iarnă la preţul facturilor, atât pentru persoanele vulnerabile, cât şi pentru ceilalţi consumatori.