Îngrijorări occidentale privind Ucraina
Tensiunile în creştere din estul rusofon al Ucrainei, alimentate, în opinia UE şi SUA, de Rusia, stârnesc îngrijorarea Occidentului, care caută soluţii pentru o rezolvare politică a crizei.
România Internațional, 15.04.2014, 12:14
UE şi SUA sunt tot mai îngrijorate de evoluţia evenimentelor din Ucraina, mai ales din estul şi sud-estul acestei ţări, unde miltanţi pro-ruşi au ocupat clădiri oficiale în câteva oraşe din zonă, iar în ultimele zile s-au înregistrat şi violenţe. Reuniţi, luni, la Luxemburg, miniştrii europeni de externe au condamnat violenţele recente din estul Ucrainei şi au cerut Rusiei să-şi retragă trupele de la frontiera cu această ţară.
Ei au reafirmat sprijinul ferm pentru unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Aceştia au decis extinderea sancţiunilor aplicate Rusiei şi adăugarea unor nume noi pe lista demnitarilor ruşi consideraţi responsabili de creşterea tensiunilor din partea rasăriteană a Ucrainei. Miniştrii au subliniat importanţa angajării unui dialog între Ucraina şi Rusia, inclusiv în cadrul unui mecanism multilateral, cu participarea UE şi SUA, pentru găsirea unei soluţii politice de rezolvare a crizei.
Prezent la Luxemburg, şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, a avertizat asupra riscului ca perpetuarea instabilităţii din această ţară să afecteze întreaga regiune. Ingrijorată de evoluţiile din Ucraina vecină, Romania, avanpost răsăritean al UE şi NATO, a solicitat în ultima vreme aliaţilor occidentali o suplimentare a prezenţei militare în regiune. De câteva zile, în portul românesc Constanţa, la Marea Neagră, se află distrugătorul american USS Donald Cook, care potrivit Departamentului american al Apărării, are misiunea să ofere garanţii de securitate aliaţilor din NATO şi partenerilor de la Marea Neagră.
Până joi, marinari militari români şi americani vor desfăşura activităţi de instruire în apele teritoriale ale României şi în cele internaţionale. Şeful statului, Traian Băsescu, care a vizitat distrugătorul, a anunţat că după terminarea misiunii, acesta va fi înlocuit de o fregată a Statelor Unite în Marea Neagră. Pe de altă parte, preşedintele a reafirmat că nu este un adversar al Moscovei, ci al unor practici ale Federaţiei Ruse şi că nu poate să nu observe că aceasta „a creat un cerc de foc” în jurul Mării Negre.
Traian Băsescu : „Nagorno-Karabah, Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria şi acum Crimeea. Marea problemă este că pentru toate aceste conflicte înghţeate, butonul este la Moscova. Moscova poate să le rezolve pe toate foarte repede, în spiritul dreptului internaţional sau Moscova poate să le facă să explodeze în conflicte, în funcţie de interesele ei. Or asta, pentru noi, România, este un element care afectează securitatea naţională.”
Menţionăm că în cadrul măsurilor mai ample luate de NATO pentru protejarea flancului estic al Alianţei, în Marea Neagră este prezentă şi o nava militară franceză.