Infecţiile cu noul coronavirus, în creştere
În România, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a depăşit 24 de mii, dar adevăratul motiv de preocupare îl reprezintă rata ridicată a îmbolnăvirilor zilnice.
Ştefan Stoica, 22.06.2020, 12:00
Aproape întreaga săptămână trecută, România a înregistrat, zilnic, peste 300 de cazuri noi de infectare cu COVID – 19. Îmbolnăvirile au trecut de 24000, iar decesele de 1500. Dintre persoanele confirmate pozitiv, circa 17000 au fost declarate vindecate şi externate, iar aceasta este statistica bună. Ceea ce preocupă autorităţile guvernamentale şi sanitare este rata ridicată a îmbolnăvirilor confirmate zilnic, care menţin o presiune constantă asupra sistemului medical.
Autorităţile spun că au luat în calcul o creştere a numărului de cazuri, dar recunosc că situaţia pare să devină mai gravă decât estimările făcute înainte de a decide o nouă etapă de relaxare a restricţiilor, începând din 15 iunie. Specialiştii pun creşterea cazurilor de infectare pe seama faptului că oamenii – unii dintre ei – nu respectă îndeajuns regulile şi recomandările privind igiena şi distanţarea fizică.
În prezent, plajele şi terasele sunt deschise, iar slujbele religioase pot avea loc în interiorul bisericilor. Întrebarea este dacă regulile sunt respectate, iar controalele dispuse de autorităţi au arătat că nu se întâmplă acest lucru peste tot.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că în următoarea perioadă se vor intensifica aceste controale. Ele vizează, în principal, unităţile din domeniul ospitalităţii şi transportul în comun, pentru a se vedea dacă oamenii poartă mască şi stau depărtaţi unii de alţii. Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, speră că numărul mare de infectări din ultimele zile nu va duce la al doilea val al epidemiei. El a declarat că toate măsurile de relaxare s-au bazat şi pe colaborarea şi responsabilitatea oamenilor şi că mizează pe acestea şi în următoarea perioadă.
Nelu Tătaru: Sunt nişte norme, sunt încă nişte restricţii, nişte precauţii, să le spun aşa, care trebuie respectate. Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare tocmai mizând şi pe un spirit civic şi pe respectarea unor condiţii. Sperăm să fie doar o creştere progresivă şi sporadică, nu o creştere exponenţială, încât să ne putem gândi ca la 1 iulie să avem o altă măsură de relaxare, iar după 15 iulie, începutul lunii august, să ne gândim la o viaţă cvasinormală”.
În parametri normali se dispută, în prezent, doar jocul politic. După două luni de armistiţiu, care s-au suprapus cu perioada stării de urgenţă, liberalii, la guvernare, şi social-democraţii, de opoziţie, au reluat, practic, confruntarea. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a acuzat, între altele, Guvernul că nu ar prezenta adevărul în privinţa numărului de infectări cu noul coronavirus. Numărul testelor fluctuează în funcţie de interesele de moment ale PNL, a susţinut Romaşcanu.
Premierul liberal Ludovic Orban a respins acuzaţiile şi a explicat că nu ar exista nicio posibilitate de manipulare a datelor cu privire la cazurile de coronavirus. El a precizat că există un sistem de centralizare a informaţiilor din laboratoarele de testare şi toate aceste date se înregistrează, iar sistemul este public.