Industria auto, un pilon al economiei româneşti
Compania americana Ford anunţă creşterea investiţiilor la fabrica din Craiova, dar cere guvernului să-şi respecte angajamentele privind infrastructura de transport.
Daniela Budu, 19.03.2019, 12:15
Industria auto este unul dintre pilonii pe care se bazează dezvoltarea economiei româneşti, iar acest sector a fost motorul ieşirii României din recesiune după criza economică, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, la Forumul Industriei Auto 2019 de la Craiova. Premierul a adăugat că sectorul auto înseamnă, nu doar în România, ci în întreaga Europă, produse cu valoare adăugată mare în exporturi, factor esenţial pentru competitivitatea economiei, dar înseamnă, totodată, şi locuri de muncă stabile şi o viaţă mai bună pentru cetăţeni. Guvernul va continua să susţină cu noi proiecte dezvoltarea industriei auto din ţară, a dat asigurări premierul român. Oficialul a recunoscut că cea mai arzătoare problemă pentru industria auto este lipsa autostrăzilor şi a spus că a fost modificată legislaţia pentru a reduce termenele de realizare şi pentru a dezvolta infrastructura, inclusiv prin intermediul parteneriatului public-privat.
Viorica Dăncilă: „Cele mai multe dificultăţi proveneau din legislaţia stufoasă cu proceduri greoaie care generau întârzieri nepermise ale unor proiecte aşteptate şi de cetăţeni, şi de mediul de afaceri. Guvernul a acţionat asupra cauzelor şi a modificat Legea achiziţiilor publice şi Legea parteneriatului public privat, astfel încât să deblocăm proiecte importante”. Premierul a anunţat că unul din subiectele discutate cu oficialii companiei americane Ford a vizat soluţiile identificate de guvern pentru accelerarea unor investiţii majore în domeniul infrastructurii. Potrivit oficialului, noile proiecte de investiţii ale companiei americane sunt un semnal de încredere în economia românească şi o premisă de dezvoltare pentru întreaga regiune.
Viorica Dăncilă: „Faptul că în ultimii ani industria auto din România a beneficiat de o creştere constantă, iar anul trecut, ţara noastră a înregistrat o producţie record de autoturisme, dovedeşte că suntem pe drumul cel bun şi că România oferă un climat benefic pentru mediul de afaceri”. Premierul a mai declarat că Guvernul României este ferm angajat în continuarea şi dezvoltarea politicilor şi proiectelor de susţinere a industriei şi componentelor auto. Totodată, executivul urmăreşte acordarea de sprijin prin intermediul schemelor de ajutor de stat şi încurajarea achiziţionării de autoturisme noi, nepoluante.
La Forumul Auto de la Craiova, constructorul american Ford a anunţat că va investi încă 200 de milioane de euro în fabrica din oraş cu scopul de a creşte producţia la 250.000 de maşini anual. Potrivit acestuia, Ford a transformat uzina din România într-una dintre cele mai moderne din Europa şi a devenit al doilea mare exportator din ţară. La rândul său, preşedintele Ford România, Ian Pearson, a declarat că de când a fost preluată fabrica de la Craiova, au fost investiţi aproximativ 1,3 miliarde de euro. Totodată, compania va mai angaja până la sfârşitul anului 1.700 de persoane, ajungând, în total, la 6.200 de angajaţi.