Încotro se îndreaptă România
Majoritatea românilor cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită. Chiar și așa, aproape jumătate dintre ei au declarat că nu ar pleca din țară.
Daniela Budu, 28.06.2021, 12:10
Doar un sfert dintre români apreciază că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie bună, iar peste 68% consideră că acestea se duc într-o direcţie greşită, Este una dintre concluziile unui sondaj de opinie intitulat ‘Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false’, realizat de INSCOP Research între 1-15 iunie.
În urmă cu două luni, în martie, procentul celor nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă lucrurile în România era cu două procente mai mare. Pe de altă parte, potrivit studiului, în prezent, mai mult de 80% dintre români sunt de părere că sunt priviţi ca fiind ‘cetăţeni de mâna a doua’ în Europa, în timp ce doar 15% nu sunt de acord cu o astfel de idee.
Întrebaţi care este motivul principal pentru care românii sunt priviţi în acest fel, majoritatea respondenților au indicat comportamentul nepotrivit al unor români care au trăit sau trăiesc în străinătate și doar puțin mai mult de un sfert au dat vina pe atitudinea de superioritate a cetăţenilor altor state europene. Totuși, întrebaţi în ce ţară ar prefera să lucreze sau să studieze o perioadă mai lungă de timp, aproape jumătate dintre români au declarat că nu ar pleca din țară, iar 42% au optat pentru o ţară din Vest și doar un mic procent pentru o ţară din Est, precum Rusia sau China. În context, două treimi au spus că preferă drepturile şi libertăţile de tip occidental în locul valorilor tradiţionale pe care le promovează Rusia. Mai mult, subiecţii consideră că drepturile şi libertăţile oamenilor sunt cel mai bine respectate în SUA și UE, și într-un procent mult mai mic în Rusia și China. Pe de altă parte, peste jumătate dintre români au apreciat că aderarea țării la UE a adus mai degrabă avantaje, în timp ce circa o treime au văzut mai multe dezavantaje. În urmă cu două luni, în martie, un procent mai mare considera că aderarea la Uniune a fost benefică României.
Cât privește poziția față de Alianța Nord-Atlantică, două treimi dintre cei chestionaţi au declarat că preferă ca România să fie membră NATO, pentru că astfel va fi apărată bine din punct de vedere militar. Mai puțin de o treime preferă ca ţara să fie neutră, deoarece astfel nu va fi atacată de nimeni. Aproape trei sferturi dintre români consideră că existenţa unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea ţării în cazul unei agresiuni externe, în timp ce 20 de procente nu au fost de acord cu o astfel de afirmaţie. Cât privește încrederea, studiul arată că românii au cea mai mare încredere în NATO și UE, apoi în Germania, SUA, Rusia și China, în procente diferite față de luna martie, când Germania se afla pe primul loc, urmată de UE și NATO. Mai mult, Angela Merkel, Joe Biden şi Vladimir Putin sunt liderii internaţionali în care românii au cea mai mare încredere.