Începe campania pentru europarlamentare
De vineri, 25 aprilie, candidaţii români la europarlamentare intră, oficial, în campania electorală.
Florentin Căpitănescu, 24.04.2014, 12:01
În România, în block start-urile campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, programate pe 25 mai, sunt aliniaţi candidaţii propuşi de 15 alianţe şi coaliţii şi opt independenţi.
Vineri, 25 aprilie, se va da, oficial, startul campaniei pentru alegeri, unele care, susţin analiştii politici, nu vor fi cu adevarat un punct de atracţie pentru electorat. De altfel, aşa s-a întâmplat şi la precedentul euroscrutin, în 2009.
Principalele partide parlamentare, ce, în genere, au acelaşi capital electoral dezvăluit la legislativele naţionale din 2012, îşi vor lua partea leului. Astfel, principala forţă politică din ţară, triada PSD-UNPR-PC, cu PSD în capul mesei, este privită ca marea favorită. La un ecart considerat liniştitor pentru alianţă, urmează PNL şi PDL, ce-şi fac veacul în băncile Opoziţiei. Trioul fruntaş este urmat de UDMR şi PP-DD, care, relevă sondajele, vor lupta cu şanse reale. Pentru intrarea în noul Parlament European, concurează, fără a face doar act de prezenţă, şi pro-prezidenţialele Forţa Civică şi Mişcarea Populară.
Observatorii consideră că, pe fondul luptei politice acerbe, sunt şanse mari ca această campanie pentru europarlamentare să se desfăşoare dincolo de graniţele unei retorici decente. Este de aşteptat, deci, ca temele de actualitate cu tentă europeană – situaţia economică din spaţiul comunitar, actualul exerciţiu bugetar al UE, lupta împotriva şomajului, amplificarea retoricii populist-naţionaliste sau xenofobe – să nu ocupe locul binemeritat în discursul candidaţilor, care s-ar putea lăsa duşi, cum se întâmplă de obicei, de valul atacurilor directe.
Pe de altă parte, euroscrutinul face parte din pregătirea partidelor autohone pentru adevarata miză electorală a anului – alegerile prezidenţiale, programate în noiembrie. De aceea, susţin analiştii, alegerile europarlamentare ar putea coincide cu debutul tatonărilor, al negocierilor între partide, în perspectiva prezidenţialelor.
Dincolo de miza internă, rezultatele obţinute de partidele româneşti contează şi în desenarea raportului de forţe între marile familii ideologice de pe continent în viitorul Legislativ European. Astfel, alianţa PSD-PC-UNPR concurează sub steagul socialiştilor europeni, PDL si UDMR sub cel al Partidului Popular European (PPE), iar PNL sub cel al alianţei liberalilor şi democraţilor – ALDE.