Încă 10 ani până la aderarea la euro?
România urma să adere la zona euro în 2015, însă acest proces ar putea avea loc abia peste un deceniu, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Mihai Pelin, 12.12.2013, 12:04
România are nevoie de încă zece ani pentru a ajunge la 60% din media UE a PIB/locuitor, la finalul acestui interval regăsindu-se şi o perioadă de acalmie politică, recomandată pentru aderarea la euro, consideră Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a explicat că printre factorii importanţi pentru stabilirea calendarului de aderare se numără şi asigurarea unui nivel suficient de înalt al PIB/locuitor exprimat la standardul puterii de cumpărare (PPS) raportat la nivel mediu al Uniunii.
Conform datelor, PIB/locuitor al României exprimat la PPS reprezenta circa 49% din nivelul mediu al UE în 2012, faţă de 67% în cazul Estoniei în anul adoptării euro (2011) şi 58% în 2011 în cazul Letoniei (care va adopta euro în 2014).
În opinia lui Isărescu, România încă are nevoie de progrese substanţiale în planul reformelor structurale, incluzând continuarea procesului de restructurare a companiilor de stat, creşterea flexibilităţii pieţei muncii şi a gradului de ocupare şi finalizarea liberalizării preţurilor, conform actualului calendar agreat de guvern cu FMI şi Comisia Europeană (pentru energie electrică, în perioada 2014-2017 şi pentru gaze, în perioada 2016-2018).
Potrivit şefului băncii centrale, România a realizat progrese semnificative în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de convergenţă, doar rata inflaţiei şi ratele dobânzilor pe termen lung depăşind încă valorile de referinţă ale criteriilor de la Maastricht, însă cele mai recente proiecţii sugerează îndeplinirea acestora în cursul anului următor.
Pe de altă parte, Mugur Isrărescu atrage atenţia că apelarea la deficite bugetare mari pentru încurajarea dezvoltării economice nu face decât să tragă România şi mai mult înapoi în momentul când, inevitabil, acestea trebuie corectate. În plus, pentru ţările de la periferia UE apare şi problema legată de prezenţa capitalului străin în sectorul financiar. Mugur Isărescu: “Trebuie să facem, pe de o parte, consolidare fiscală şi am făcut-o, nu o putem opri, iar pe de altă parte, datorită crizei din Zona Euro, trebuie să acceptăm şi acest proces de reducere a expunerii băncilor cu capital străin faţă de România. Se pare că e prea mult. Pare că ambele procese o să fie suportate cu greutate de către economia românească.”
Şeful BNR a reamintit că, dintre cele zece state care au intra după 2004 în UE, doar cinci au aderat sau sunt în curs de aderare la zona euro (Slovenia – 2007, Slovacia – 2009, Estonia – 2011, Letonia – 2014, Lituania – programată în 2015) în timp ce ţări precum Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi România au renunţat la datele ţintă.
Calendarul stabilit la momentul intrării în UE, în 2007, stabilea că România urma să adere la zona euro în 2015, însă după declanşarea crizei financiare din 2008 această ţintă a fost abandonată.