În România nu va fi carantină totală
România nu va intra într-o carantină generală după alegerile din 6 decembrie - a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Corina Cristea, 26.11.2020, 12:10
După nouă luni de la raportarea pe teritoriul său a primului caz de infectare cu noul coronavirus, România se află în faza de platou al celui de-al doilea val al pandemiei. Creșterea alarmantă a cazurilor de la zi la zi, înregistrată în urmă cu două-trei săptămâni, a fost temperată prin instituirea unor măsuri precum obligativitatea purtării măștii de protecție atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, restricționarea circulației pe timpul nopții sau desfășurarea cursurilor exclusiv online. S-a trecut și la carantinarea localităților, dar doar acolo unde situația epidemiologică o impune.
La nivelul populației, părerile sunt împărțite: în timp ce o parte spun că măsurile sunt binevenite, ba chiar ar fi trebuit să se revină la starea de urgență din primăvară, alții cred că deciziile sunt abuzive și că nu s-a trecut, în ultimele luni, la carantinarea generală doar pentru că, în România, 2020 este an electoral. Președintele Klaus Iohannis a considerat necesar să facă unele precizări: “Vreau să fie foarte clar, eu nu intenţionez să promovez instituirea unei carantine la nivel naţional, un aşa-numit lockdown, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Vom continua să instituim măsuri zonale sau regionale, deci în localităţi, acolo unde situaţia o impune, deci unde avem o creştere prea mare a numărului de cazuri.”
Șeful statului a subliniat, la finalul unei şedinţe dedicate evaluării reglementărilor pentru gestionarea epidemiei de COVID-19, că există o tendinţă clară de scădere a infectărilor cu noul coronavirus la nivel național. Institutul Naţional de Sănătate Publică a furnizat date concrete care dovedesc corectitudinea măsurilor luate de autorităţi în combaterea pandemiei – a declarat preşedintele Iohannis, adăugând că populaţia a respectat măsurile şi, astfel, există motive de optimism. Nu este, însă, momentul unei relaxări, a subliniat șeful statului, care a cerut populaţiei să respecte, în continuare, măsurile de siguranţă sanitară şi să petreacă sărbătorile de iarnă doar alături de cei cu care locuiesc împreună.
Președintele a mai anunţat că strategia României de vaccinare anti-COVID va fi aprobată, vineri, în şedinţa de guvern, urmând ca, săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, să fie adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Klaus Iohannis a mai declarat că este în favoarea vaccinării anti-COVID-19, a reamintit că la nivelul Uniunii Europene repartizarea vaccinurilor se va face proporţional cu numărul de locuitori din fiecare ţară și şi-a exprimat speranţa că, în momentul în care vor exista date concludente cu privire la vaccinare, scepticismul referitor la vaccin va scădea.
Potrivit unui sondaj al Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, doar 30% dintre români s-ar vaccina împotriva noului coronavirus imediat ce în România ar exista această posibilitate.