În România, a fost declanşată o săptămână de luptă împotriva corupţiei la frontiere
În perioada 5-9 decembrie, cu ocazia aniversării Zilei Internaţionale Anticorupţie (9 decembrie) se desfăşoară acţiunea intitulată Săptămâna anticorupţie la frontiere.
Valentin Țigău, 05.12.2016, 11:37
În perioada 5-9 decembrie, cu ocazia aniversării Zilei Internaţionale Anticorupţie (9 decembrie) se desfăşoară acţiunea intitulată „Săptămâna anticorupţie la frontiere”. Comportament responsabil şi eliminarea riscurilor de fapte de corupţie, cât şi conştientizarea cetăţenilor care tranzitează graniţele României cu Ucraina şi Republica Moldova – sunt câteva din cerinţele impuse de Direcţia Naţională Anticorupţie în acest interval.
Până vineri, 9 decembrie, cetăţenii din cele trei state şi alţi turişti care trec prin punctele de frontieră din Sighet, Halmeu, Galaţi, Oancea, Albiţa, Siret şi în Aeroportul Otopeni, pe sensul de intrare în ţară, vor primi din partea reprezentanţilor Direcţiei Anticorupţie, ai Poliţiei de Frontieră şi a voluntarilor materiale informative însoţite de recomandări pentru adoptarea unui comportament integru şi o atitudine pro-activă la sesizarea faptelor de corupţie. Deviza programului este : Pe aici, corupţia nu trece ! La această campanie vor participa, în calitate de voluntari, inclusiv elevi din localităţile de frontieră cu care Direcţiile Anticorupţie au semnat un protocol de colaborare cu deviza „Tinerii împotriva corupţiei!”
Masurile de prevenire si de combatere a corupţiei la frontiere sunt, de altfel, insistent aduse în atenţia opiniei publice, în situaţia în care România solicită, de mai mulţi ani, statutul de membru al Spaţiului Schengen. În timp ce autorităţile de la Bucureşti spun că nu există motive obiective, tehnice, ca România să nu poată adera la acest spaţiu de liberă circulaţie în cadrul UE, o decizie politică prin consens, favorabilă României se lasă, încă, aşteptată. Principala obiecţie a unor parteneri din UE este tocmai nivelul ridicat al corupţiei. Aderarea la Spaţiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre care aplică în întregime acquis-ul Schengen, fiind creată o singură frontieră externa, unde controalele se desfăşoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migraţie, azil, precum şi măsuri referitoare la cooperarea poliţienească, judiciară sau vamală.
Paralel cu măsurile anticorupţie de la frontiere, în luna decembrie, inspectorii ANAF vor face controale de amploare la agenţii economici, a căror activitate se intensifică în preajma sărbătorilor de iarnă. Ei vor urmări, cu precădere, fluxurile de bunuri provenite din achiziţii din state ale UE sau din import, în vederea identificării riscurilor determinate de comportamentul fiscal al destinatarilor înscrişi în documentele vamale, de transport sau de provenienţă. Tot pe parcursul lunii decembrie, ANAF va organiza zeci de licitaţii pentru valorificarea unor bunuri mobile şi imobile, în vederea recuperării unor sume stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală şi rămase definitive.